Bilim-kurgu filmleri gerçek oluyor! Video çekebilen, Wi-Fi bağlantılı lensler...
Tohoku Üniversitesi araştırmacıları, akıllı lenslerin günlük hayatta kullanılmasına zemin hazırlayacak ve göz kurumasını önleyebilen yeni bir tür akıllı kontakt lens geliştirdi.
Akıllı kontakt lens...
Tohoku Üniversitesi araştırmacıları, akıllı lenslerin günlük hayatta kullanılmasına zemin hazırlayacak ve göz kurumasını önleyebilen yeni bir tür akıllı kontakt lens geliştirdi.
Akıllı kontakt lensler, eğlence endüstrisinde şimdiden büyük bir popülariteye sahip. Kontakt lenslerle artırılmış gerçeklik özellikleri sunabilir, videolar çekebilir ve kaydedebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
Tohoku Üniversitesi'nde mühendis olan Profesör Matsuhiko Nishizawa, "Akıllı kontakt lenslerin yeni özelliklerinde son zamanlarda çok ilerleme kaydedilmesine rağmen, günlük kontakt lens kullanımıyla ilişkili dezavantajların çözümünde çok az ilerleme kaydedildi." dedi.
Kontakt lenslerle ilgili en büyük sorunlardan biri, göz kırpmanın azalması ve nem buharlaşmasının artması nedeniyle "kuru göz sendromuna" neden olabilmeleri. Sicca sendromu kornea yaralarına ve iltihaplanmaya ve ayrıca rahatsızlığa neden olabilir.
Bu önemli sorunu çözmek için araştırmacılar, lensi nemli tutan yeni bir mekanizma geliştirdiler. Sistem, bir sıvının hareketinin şarj tarafından indüklendiği elektroozmotik akış (EOF) kullanıyor. Bu durumda, bir hidrojele uygulanan akım, hastanın alt göz kapağının arkasındaki geçici gözyaşı deposundan göz yüzeyine kadar sıvının akmasına neden oluyor.
Nishizawa, "Bu, yumuşak kontakt lensteki EOF'nin lensi nemli tutabildiğinin ilk kanıtıdır." diyor.
Araştırmacılar ayrıca kontakt lensler için kablosuz bir güç kaynağı kullanma olasılığını da araştırdılar. Magnezyum-oksijen pil ve enzimatik fruktoz yakıt hücresi olmak üzere iki tip pili test ettiler. Her ikisinin de güvenli ve canlı hücreler için toksik olmadığı bilinmekte. Doğrudan şarjlı kontak lense takılabilen bu biyo-pillerle sistemin başarılı bir şekilde çalıştırılabileceğini gösterdiler.