Fareler hakkında çok ilginç bir şey keşfedildi:
Erkek fareler muz kokusundan korkuyor
Bilim insanları, erkek farelerin hamile ve emziren dişi farelere tepkisi üzerinde bir araştırma yaptığı sırada, oldukça garip bir şey fark etti. Erkek fareler garip bir şekilde muz kokusunda korkuyorlardı.
Kanadalı araştırmacılar Quebec'teki McHill Üniversite'sinde gerçekleştirdikleri araştırmada hamileliğin geç dönemindeki dişi farelere yakın olduğunda erkek farelerde stres hormonundaki ani artışları inceliyordu.
Science Advances'da yayınlanan raporda "Erkek fareler hamileliğin geç dönemindeki veya emziren dişi farelerin yakınında stres ve stres kaynaklı ağrı inhibisyonu gösteriyor" denildi. Raporun devamında ise şu sözlere yer verildi:
"Ayrıca, daha önce görüldüğü gibi geç hamilelik ve emziren dişi farelerin saldırganlık ve idrar işaretlemesi olan gonadally bozulan erkek farelere tepki verdiğini gözlemliyoruz."
Erkek
fareler genellikle, kendi genetiğini korumak için içgüdüsel olarak yavrulara karşı agresif olmasıyla biliniyor. Hamile ve emziren dişi fareler de, erkekleri uzak tumak ve yavrularını korumak için, bir savunma mekanizması olarak kimyasallar yayıyor.
Çalışmanın kıdemli yazarı Profesör Jeffrey Mogil Live Science ile yaptığı görüşmede,
"Kemirgenler ve insanlar dışındaki birçok memeli koku alma duyularına güveniyor. İdrar kokusu iyi biliniyor, ancak burada bulduğumuz şey, memelilerde daha önce hiç açıklanmamış yeni bir mesaj” dedi ve devam etti:
"Erkeklerden dişilere gönderilen çok sayıda koku alma mesajı gördük, ancak dişilerin erkeklere gönderdiği daha az örnek var. Bu mesajların çoğu cinsel davranışla ilgilidir, ancak bu durumda cinsiyetin bununla hiçbir ilgisi yok. Dişiler erkeklere uzak durmalarını, aksi takdirde yavrularıma dokunursanız sonucunun çok kötü olacağını söylüyor."
Muz kokusu
Yayınlanan araştırmada, hamileliğin geç dönemlerinde ve emzirme sırasında dişi farelerin idrarında bulunan N-pentil asetat bileşiği, erkek farelerde hormon değişikliklerinde en büyük etkiyi üreten kimyasallardan biri. Ekibin açıkladığına göre
"N-pentil asetat, kimyasal yapısı ile izoamil (veya izopentil) asetata çok benzer ve her ikisi de çeşitli meyvelerde bulunur ve muz yağı/ekstrakt üretmek için kullanılır."
Araştırma ekibi, bir test yapmak amacıyla marketten muz yağı özütü aldı ve stres seviyelerini görmek için erkek farelerin kafesine yerleştirdi. Farelerin stres seviyesi muz kokusu nedeniyle önemli bir artış yaşadı.
Ekip, farelerdeki stres tepkisinin bir kavgaya girmek üzere stres tepkisine benzer olduğunu düşünüyor:
"Anne saldırısı, erkek davetsiz misafirlerin bebek öldürme işlemini her zaman önlemede başarılı olmasa da, her iki tarafta herhangi bir şiddet tehdidi stres üretmesi muhtemeldir ve anne saldırganlığının doğrudan stres kaynaklı ağrı inhibisyonu ürettiği gösterilmiştir." Başka bir deyişle erkek fareler, muz kokusunu dişinin uyarısı olarak algılıyor.
Çalışma, bakir erkek farelerin, N-pentil asetat varlığı ile strese girme olasılığının daha yüksek olduğunu da söylüyor. Bu, bebekler için bakir olmayan farelerden daha agresif olma eğilimlerine uyuyor ve bu da bebekler için yaşlı erkeklerden daha fazla tehdit olduklarını düşündürüyor.
Editör: Megabayt Haber