NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!
Süpürgelerimizden akıllı telefonlarımıza kadar artık hayatımızın her alanına giren yapay zeka sistemleri, son dönemde oldukça farklı bir konuyla gündemde. Yapay zeka ile icat yapan bir sistem, mucit olabilir mi? Kendi icatları için patent alabilir mi? DABUS adı verilen ve Dr. Stephen Thaler tarafından geliştirilen yapay zeka sistemi, oldukça gelişmiş bir donanıma ve kodlamaya sahip. Bu sayede DABUS, birçok yeni fikir ve icat öne sürebiliyor. Dr. Thaler, DABUS adına birçok kez patent başvurusu yapmış ama reddedilmişti. İngiltere mahkemesinden de benzer bir karar çıktı ve "yapay zekanın yazılım ile geliştirildiği için insan haklarından yoksun olduğuna, bu nedenle de pantent sahibi olamayacağına" karar verildi.

Avustralya onayladı ama...

Avustralya Federal Mahkemesi ise DABUS'u mucit olarak göreceğini ancak patent sahibinin DABUS'un geliştiricisi olan Dr. Stephen Thaler olarak kabul edeceğini açıklamıştı. Dr. Thaler, patentlerini kendi adıyla göndermeyi reddedince Birleşik Krallık Patent ve Fikri Mülkiyet Ofisi Thaler’ı kayıt sürecinden çıkardı. Thaler, Patent Ofislerini mahkemeye verdi, davayı kaybetti. Reddi kabul etmeyen Thaler, temyize başvurdu ve yine kaybetti. Temyiz’deki Yargıç Elisabeth Laing yapay zekanın sadece temel kişi haklarına sahip olabileceğini, patent alma yasal bir hak olduğu için yalnızca bir kişiye verilebileceğini ifade etti. Sizin konuyla ilgili düşünceleriniz ne? Bir yapay zeka sisteminin kendi adına patentleri olabilir mi? Mucit kabul edilebilir mi? Megabayt ekibiyle yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın.
Editör: Megabayt Haber