NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!
Pompeii’de felaketinin kalıntılarını inceleyen arkeologlar, yanardağ patlamasının sadece insan kurbanların olmadığını gösteren bir hamile kaplumbağa buldular. Yaklaşık 2.000 yıl önce Vezüv Yanardağı patladığında, Pompeii'deki tüm canlılar yağan kül ve zehirli gazlar nedeniyle yıllar içinde taşlaşarak günümüze kadar korunmuştu. Bunun yanı sıra arkeologlar ve bilim insanlarının çalışmaları, şehrin bitki ve canlı ortamına dair bilgileri de geçtiğimiz günlerde gün yüzüne çıkardı. Ayrıca bu çalışmalarla ortaya çıkan yeni keşiflere, yumurtalarını korumaya çalışan hamile bir kaplumbağa da dahil oldu. Arkeologlar, sürüngen canlının MS 79 yıllarından beri keşfedilmemiş yuvasını kül ve kaya altına gömülü bir şekilde buldular. İlk belirlenenlere göre anne kaplumbağa, volkanik felaket meydana geldiğinde yıkılmış bir binanın altına sığınmış şekilde afetten korunmaya çalışıyordu.

Kaplumbağa yumurtalarını korumaya çalışıyordu

Arkeologlar, MS 62'de Pompeii'yi yerle bir eden depremin ardından eski sakinlerinin yeniden inşa etmekte olduğu bir bölgede kazı yaparken sürüngen canlının kalıntılarına rastladı. 14 cm boyutlarında olan kaplumbağa, yaklaşık 2.000 yıl önceki depremde yıkılan bir dükkanın altında yer alan küçük yeraltı inine sığınmış halde saklandı. Araştırmacılar, yumurtalarıyla birlikte bulunan kaplumbağanın yavrularını bırakmak için huzurlu bir yer bulmaya çalışırken öldüğünü belirtti. Bu keşfedilen kaplumbağa araştırmacılar için bir ilk olmadı. Ayrıca 2002 yılında Pompeii bölgesinde yer alan başka bir kaplumbağanın kalıntılarını keşfeden Oxford Üniversitesi arkeologu Mark Robinson, sürüngenin oraya nasıl geldiğine dair iki açıklaması bulunduğunu söyledi. "Muhtemelen kaçan ve büyük depremin kalıntılarının bulunduğu yere giden evcil bir kaplumbağadır." "Ya da daha diğer olası bir ihtimal, antik kente dolaşan yakındaki kırsal kesimde yaşayan bir kaplumbağa" Ayrıca açıklamalarına devam eden Robinson, "Pompeii deprem sonrası büyük ölçüde harap oldu ve her yer tam anlamıyla yeniden inşa edilemedi. Çevredeki kırsaldan gelen flora (bitkiler) ve fauna (hayvanlar) kasabaya taşınmıştı." dedi. Uzmanlar, bu şaşırtıcı keşfin depremden sonraki dönemlerde Pompeii'nin doğal ekosisteminin zenginliğini gösterdiğini belirtti. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber