Ara
Teknoloji Haberleri - Megabayt Bilim Starship roketi test sırasında patladı - VİDEO

Starship roketi test sırasında patladı - VİDEO

SpaceX'in Starship roketleri için test ettiği güçlendirici, beklenmedik bir şekilde patladı. O anlar kameralara yansıdı.

SpaceX'in Starship roketleri için test ettiği güçlendirici, beklenmedik bir şekilde patladı. O anlar kameralara yansıdı.

SpaceX, Starship için ilk yörünge test uçuşu için uzun süredir hazırlıklarını sürdürüyordu. Ancak bu planlar ertelenecek gibi görünüyor.

Devasa fırlatma aracı için tasarlanmış bir Süper Ağır güçlendirici (Booster), şirketin Boca Chica Teksas'taki testleri sırasında patladı. Olayın bir videosunu paylaşacan NASA SPaceflight, şirketin Raptor motorlarını test ederken güçlendiricin alev aldığını ve patladığını belirtti. Super Heavy adı verilen mevcut prototip Booster 7, 33. versiyon 2 adet Raptor motorla donatılmıştır.

NASA Spaceflight'ın patlamayla ilgili tweetine yanıt veren şirketin sahibi Elon Musk, "Bu gerçekten de iyi değil. Şirket hasar tespit çalışması yapıyor." dedi.

Şirket , Mayıs 2021'de nihayet ilk başarılı fırlatma ve iniş sekansını gerçekleştirmeden önce, geçmişte çeşitli nedenlerle birkaç Starship roket prototipi patlamıştı. Güçlendiricilerin bazıları yer testi sırasında patladı , diğerleri ise Starship test uçuşlarının ardından indikten sonra alev aldı.

Geçen ay Musk, Starship'in Temmuz ayında "uçmaya hazır" olacağını, ancak bu olayın büyük olasılıkla şirketin zaman çizelgesini etkileyeceğini söyledi.

starship-super-heavy-booster-explosion

Booster nedir?

Bir takviye roketi, ya çok aşamalı fırlatma aracının ilk aşamasıdır ya da uzay aracının kalkış itkisini ve yük kapasitesini artırmak için daha uzun yanan destek roketleriyle paralel olarak kullanılan daha kısa yanan bir rokettir.

Yaklaşık 120 metre uzunluğundaki uzay aracı şimdiye kadarki en güçlü roket olma özelliği taşıyor. Uzay aracı, 75.6 milyon Newton itiş gücü sağlayan 33 adet Raptor motoruna ev sahipliği yapıyor. Bu da Starship’i NASA’nın SLS roketinden neredeyse iki kat güçlü hâle getiriyor.

SpaceX kısa süre önce Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından yapılan bir çevresel incelemeden geçti. Şirketin FAA tarafından belirlenen belirli görevleri yerine getirmesi ile birlikte roket fırlatmaları için Starbase tesisine izin çıkmıştı.

İnsanlı Mars görevlerinde kullanılacak

Yüzlerce ton taşıma kapasitesine sahip olan Starship, insanlı Mars görevlerinde ve yük taşımacılığı için yeniden kullanılabilir bir roket olma özelliğini taşıyor. Starship, Super Heavy Booster adı verilen fırlatıcılarla donatıldığında 121 metre uzunluğa ulaşıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında devasa bir fırlatma sistemi ile uzaya gönderilecek Starship'in fırlatılış anını gösteren bir video paylaşan SpaceX, yeni roketin yüksek irtifa testlerini tamamladı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Teknoloji Haberleri - Megabayt Videolar Teknoloji Türkiye 2030'a kadar elektrikli araç pazarında %35 pay hedefliyor

Türkiye 2030'a kadar elektrikli araç pazarında %35 pay hedefliyor

Türkiye'nin elektrikli araç üretimi alanındaki yeni hamleleri, ekonomideki sürdürülebilir dönüşüm için büyük bir fırsat sunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkemizin bu alandaki hedeflerini ve 2030'a kadar ulaşmayı planladığı önemli başarıları açıkladı.

Türkiye'nin elektrikli araç üretimi alanındaki yeni hamleleri, ekonomideki sürdürülebilir dönüşüm için büyük bir fırsat sunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkemizin bu alandaki hedeflerini ve 2030'a kadar ulaşmayı planladığı önemli başarıları açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin elektrikli araç pazarında önemli bir konuma sahip olmayı hedeflediğini vurguladı. 2030 yılına kadar elektrikli ve hibrit araçların pazar payının yüzde 35’e çıkarılmasının yanı sıra, %75 yerlilik oranına ulaşma hedefi de açıklandı. Bu doğrultuda, üretim kapasitesinin 1 milyona yükseltilmesi ve Türkiye'nin bölgesel bir batarya üretim merkezi haline gelmesi planlanıyor.

Bakan Kacır, otomotiv endüstrisinin hızlı bir dönüşüm geçirdiğini ifade etti. Gelişen yapay zeka, sensör ve haberleşme teknolojileri sayesinde araçların akıllı sistemlere dönüştüğünü, bu durumun elektrikli araçların cazibesini artırdığını belirtti. Elektrikli araçlara olan talebin, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir artış gösterdiği dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl, Türkiye'de hibrit araç satışları %134, elektrikli araç satışları ise %103 oranında arttı.

Tüm Türkiye genelinde hızlı şarj istasyonlarının kurulduğuna dikkat çeken Bakan Kacır, bu sayede elektrikli ve akıllı otomobillerin kullanımının kolaylaştığını dile getirdi. Togg'un, yüksek teknolojiye dayalı üretim ile mobilite alanında dönüşüm iradesinin bir örneği olduğunu belirtti. Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu'nun (OPINA) kurulmasıyla, elektrikli araçlar için gerekli olan test ve sertifikasyon süreçlerinin de hızlandırıldığı ifade edildi.

Bakan Kacır, Türkiye'nin hem iç pazar hem de uluslararası pazarda elektrikli araç üretiminde önemli adımlar attığını ve yeni yatırım destek programları sunulduğunu belirtti. Elektrikli araçlarla ilgili kapsamlı teşvik paketleri hazırlandığını, bu yıl içindeki yatırımcılara yönelik atılan adımların, elektrikli ve hibrit araç kapasitesini artırmayı hedeflediğini vurguladı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *