Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!
BioNTech/Pfizer aşısının yeni etkinlik oranı açıklandı. Bildiğimiz koronavirüse karşı %91.3 etkili olan aşı, Güney Afrika mutasyonuna karşı ise %100 etkili. Türk asıllı bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurucusu olduğu BioNTech ile ABD’li ilaç şirketi Pfizer ortak aşı geliştirmişti. Geliştirilen bu aşının etkinlik oranı daha önce %95.3 olarak açıklanmıştı ancak geçtiğimiz kasım ayından bu yana 44 bin kişi üzerinde yapılan çalışma daha farklı bir sonuç ortaya çıkardı. Yapılan çalışmalara göre BioNTech/Pfizer aşının son etkinlik seviyesi koronavirüse karşı %91.3 etkili.

Aşı mutasyona karşı %100 etkili

Aşıyla ilgili yapılan diğer açıklamalar arasında yer alan bilgilere göre BioNTech/Pfizer aşısı en az 6 ay koruma sağlıyor. Ayrıca aşı, Güney Afrika varyantına karşı %100 etkili ancak bu gelişme yalnızca 800 kişilik bir grupta gözlemlendi. Pfizer’in İcra Kurulu Başkanı Albert Bourla, konuyla ilgili açıklama yaptı. Bourla, açıklamasında; en az altı ay boyunca iki doz aşı olmuş 12 binden fazla kişiye ilişkin verileri içeren güncellenmiş sonuçların ABD’nin yasal onayına sunulacağını belirtti. Konuyla ilgili BioNTech tarafından ise kurumun CEO’su Uğur Şahin açıklama yaptı. Şahin, “İlk klinik sonuçlar, aşının (insanları) dolaşımda olan varyantlara karşı etkili bir şekilde koruyabileceğini gösteriyor. Bu, sürü bağışıklığına ulaşmak ve küresel nüfus için bu salgını sona erdirmek için kritik bir faktör." şeklinde konuştu.
Editör: Megabayt Haber