MIT'nin makine mühendisliği alanında görev yapan Giovanni Traverso, verdiği demeçte, cihazın özellikle uyku çalışmaları için kullanışlı olacağını belirtti.

Geleneksel olarak, uyku çalışmaları hastaların bir dizi sensöre ve cihaza bağlı olmalarını gerektirir. Laboratuvarlarda ve evde yapılan çalışmalarda sensörler hastanın baş derisine, şakaklarına, göğsüne ve akciğerlerine tellerle bağlanabilir. Bir hastanın ayrıca taşınabilir bir monitöre bağlanabilen nazal kanül, göğüs kemer ve nabız oksimetre takması gerekebilir. Traverso, "Tüm bu cihazlarla uyumaya çalışmak zor olabilir" dedi.

Sütyenler meme kanserlerini tespit edebilecek! Sütyenler meme kanserlerini tespit edebilecek!

MIT ve Harvard araştırmacıları tarafından yönetilen Celero Systems adlı bir start-up tarafından üretilen bu deneme, yutulabilir sensör teknolojisinin insanlarda test edildiği ilk kez oldu. Başlangıçta bir hafta içinde kapsülü çıkaran bir denekle, cihaz mide içindeyken cihazdan sinyalleri topladı. Katılımcılar, cihaz gece boyunca solunum, kalp atışı, sıcaklık ve mide hareketliliğini kaydederken bir uyku laboratuvarında kaldı. Deneme sırasında sensör, bir hastada uyku apnesini tespit etme yeteneğine sahipti. Bulgular, yutulabilir sensörün uyku merkezindeki tıbbi teşhis ekipmanı ile benzer sağlık metriklerini ölçebildiğini gösteriyor. Geleneksel olarak, belirli uyku bozukluklarıyla teşhis konması gereken hastalar, bir uyku laboratuvarında bir gece geçirmeleri gerekiyor, burada bir dizi sensör ve cihaza bağlanıyorlar. Yutulabilir sensör teknolojisi, bu ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

kapsül (1)

Önemli bir nokta olarak, MIT, kapsülün içilmesinden kaynaklanan herhangi bir olumsuz etki bildirilmediğini söylüyor. Kapsül genellikle bir gün içinde hastadan geçer, ancak bu kısa içsel raf ömrü, cihazın izleme cihazı olarak ne kadar etkili olabileceğini sınırlayabilir. Traverso, kapsülün bir gün içinde hastanın midesinde oturmasına izin verecek bir mekanizma içermeyi amaçladığını söyledi.

West Virginia Üniversitesi Rockefeller Nörobilim Enstitüsü'nün icra başkanı Dr. Ali Rezai, bu cihazın sağlık göstergelerine dayanarak bir hastanın aşırı doz aldığını belirleme konusunda yeni bir yol yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Gelecekte, araştırmacılar, bir sensör, bir kişinin solunum hızının yavaşladığını veya durduğunu kaydettiğinde aşırı doz tersine çevirme ajanları gibi ilaçları içeren cihazları da içerebileceğini öngörüyor. Çalışmalardan gelen daha fazla veri önümüzdeki aylarda açıklanacak.

Editör: Enes Sapmaz