Deney, enjekte edilen bir jeli zarar vermeden esnek bir elektrot haline getirmek için vücudun şekerlerini kullanmaya dayanıyor. Araştırmacılar yayınladıkları makalede, beyin ve kalp içine yetiştirilen bu elektrotların zebra balıklarına hiçbir yan etki göstermediğini söyledi.

Üretilen bu biyo elektrotlar, biyolojik sistemlerin nasıl çalıştığını incelemekten insan-makine arayüzlerini geliştirmeye kadar çeşitli uygulamalar için yararlı olabilir. Ayrıca depresyon, parkinson hastalığı ve diğer hastalıklar için beyin stimülasyon tedavileri gibi “biyoelektronik ilaç” olarak da kullanılabilirler.

elekrot balık-1

NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!

Bu yumuşak elektronikler, kıvrımlı biyoloji ve elektronik donanım arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlamaktadır. Ancak bu elektronikler tipik olarak hala çatlaklara ve diğer sorunlara eğilimli olduğu için cihazlar kaçınılmaz olarak dokulara zarar verdiği belirtildi.

Elektrotlar, vücut bulunan doğal bir enerji kaynağından yararlanıyor: şekerler. Jel kokteyli, hidrojen peroksit üretmek için şekerler ile reaksiyona giren oksidazlar adı verilen moleküller içerir. Bu daha sonra, jeli ileten bir elektrota dönüştürmek için gereken katalizör olan hidrojen peroksidaz adı verilen bir enzim olan kokteyldeki başka bir bileşeni aktive eder.

Editör: Enes Sapmaz