18-21 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 2022 Dünya Robot Fuarı’nda 36’sı ilk kez olmak üzere 500’den fazla robot sergilendi. Fuarda robotlar için; tıbbi tedavi, lojistik", ticaret, tarım, inşaat, imalat ve maden olmak üzere ayrı bölümler kuruldu ve ilk kez insansı robotlara ilk kez özel bir bölüm ayrıldı.

NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!

Bu yılki fuar, dünya genelinde robotların artık gittikçe daha geniş bir alanda kullanıldığını, daha fazla sektörle kaynaştığını ve işlevlerinin zenginleştiğini ortaya koydu. Örneğin, KOVİD-19 testi yapabilen bir robot, fuarın yıldızlarından biriydi. Kimlik kartının okutulmasının ardından çok hassas şekilde kontrol edilen kol, testi yalnızca 15 saniyede tamamen otomatik olarak gerçekleştiriyor.

Zemin döşemek için kullanılan başka bir robot da bir insandan 3 ila 4 kat daha hızlı olmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Ek olarak, karo hatlarını 2 milimetre hassasiyette, bir odanın yükseklik farkını 0,5 milimetre aralığında kontrol edebilen robot, zemin döşemenin verimliliği ve kalitesini yeni bir seviyeye taşıyor.

Bunun yanında, meyveleri olgunluk ve kalite gibi bilgilerini en doğru şekilde değerlendirerek otomatik olarak toplayan robot da organizasyonda büyük ilgi gördü. İlk kez görücüye çıkan robotlar arasında ise yangınla mücadele robotları, cerrahi robotları, tavuk yetiştirme robotları ve arama kurtarma dronları yer aldı.

Çin’in robot endüstrisi dünyanın motoru oldu

Çin’de geçen yıl endüstriyel robot üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 67,9 artışla 366 bine, hizmet robotu üretimi ise yüzde 48,9 artışla 9 milyon 214 bine ulaştı. Çin’in sürekli büyüyen robot endüstrisi, artık küresel robot endüstrisinin gelişmesinin arkasındaki en önemli güç hâline geldi.

Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, Çin, art arda 8 yıldır dünyada en fazla endüstriyel robot kullanan ülke oldu. Çin’de her 10 bin kişiye düşen imalat robotu sayısı 246 ile küresel ortalamanın yaklaşık 2 katına denk geliyor.

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere farklı birimler de son dönemde ortaya koydukları politikalarla robotların imalat, tarım, lojistik, finans ve ticaret gibi farklı alanlarda kullanılmasını teşvik ediyor.