Bu akıllı kapsül, vücut içinden hayati değerleri okuyabilecek! Bu akıllı kapsül, vücut içinden hayati değerleri okuyabilecek!
Dünya genelinde hayatımızı tümüyle değiştirmemize neden olan COVID-19 virüsü bir çok insanın ölümüne ve hasar görmesine sebep oldu. Virüs ile ilgili araştırmalar da hala sürüyor. COVID-19 en başta akciğerler olmak üzere, vücudumuzu farklı şekillerde etkiliyor. Şimdi ise COVID-19'un beyne olan etkileri gün ışığına çıkarıldı. Henüz hakem onayından geçmeyen ve MedRxiv internet sitesinde erişime açılan bir araştırma sonucuna göre, COVID-19 virüsüyle enfekte olan hastaların, hastalığı hafif geçirseler bile beyinlerinde küçülme meydana geldiği tespit edildi. Araştırmacılar bu çalışma için, 45 bin kişinin COVID-19 pandemisinden önce kaydedilmiş beyin görüntüleme verilerini analiz etti ve ek taramalar için COVID-19 teşhisi konmuş olanlar yeniden çağrıldı.

Beynin farklı noktalarında küçülme görüldü

Söz konusu araştırma için yeniden çağrılan kişilerin virüsü geçirmeden önce ve sonra beyinlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu anlamak adına, veriler virüs geçirmeyen kişilerin beyin taramalarıyla da karşılaştırıldı. Bireylerin yaş, cinsiyet ve sağlık durumuyla ilgili değişkenleri ve sosyoekonomik koşulları da dikkatlice eşleştirildi. Virüs ile enfekte olanlar ve olmayanlar arasında, beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan ve gri madde adı verilen dokudaki değişiklik göze çarptı. Frontal ve temporal loblar diye bilinen beyin bölgelerindeki gri maddenin kalınlığı, COVID-19 geçiren gruptaki insanlarda daha inceydi. Uzmanlara göre genel nüfusta, insanlar yaşlandıkça zamanla gri madde hacminde değişim olması normal karşılansa da, bu araştırmada gözlemlenen değişiklikler virüsle enfekte olan kişilerde normalden çok daha büyüktü.

Küçülme ne anlama geliyor?

"Koku soğanının aynı zamanda temporal lob bölgeleriyle de bağlantıları mevcut" ifadelerini kullandı: "Temporal lobdan sıklıkla yaşlanma ve Alzheimer hastalığı bağlamında bahsediliyor. Zira bu bölge hipokampusun bulunduğu bölüm." The Conversation’da yayımlanan yazıya göre hipokampusun hafıza ve bilişsel süreçlere katılımı göz önüne alındığında, bu bulguların yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynaması muhtemel. Koronavirüsün beyindeki etkilerinin ne kadar süreceği ve beyin hacminin sonunda normale dönüp dönmeyeceği belli değil.
Editör: Megabayt Haber