Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar
Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, COVID-19 geçiren insanların beyinlerinde koku, tat ve diğer bölgelerdeki gri maddede doku kayıpları yaşanabileceği ortaya çıktı. UK Biobank'tan alınan verilerle yapılan araştırmada gri madde kaybının insanlarda uzun vadede bunama riskini artırabileceği de belirtildi.

Gri madde nedir?

Gri madde beynimizdeki merkezi sinir sistemimizin bir parçasıdır. Ancak temel itibariyle kişinin hareketi, hafızası, duyguları gibi birçok işlevini kontrol eder. Dolayısıyla burada meydana gelen bir sorunda kişinin bütün iletişim becerileri ve beyin hücreleri etkilenebilir. Bu anlamda koronavirüs sonrası burada yaşanan bir sorun birçok fonksiyonel ve işlevsel kaybı getirebilir. Araştırmanın sonucunda yayınlanan makalede, "Bulgularımız tutarlı bir şekilde birincil koku alma ve tat alma sistemiyle doğrudan bağlantılı limbik alanlardaki gri madde kaybıyla veya beyindeki koku ve tat gibi duyuların algılanması alanlar ile ilgilidir" ifadeleri yer aldı. 782 gönüllünün katıldığı uzun süreli deneyler gerçekleştirildi. Katılan deneklerin pandemi öncesi ve pandemi sonrası beyin tomografileri karşılaştırıldı. . Çalışmanın bulgularına göre, koronavirüsü hafif atlatanlarda bile beyin dokusu kaybı tespit edildiği bildirilirken, beynin hafıza ile ilgili bölgedeki gri madde kaybının hastaların uzun vadede bunama riskini artırabileceği öngörüldü. Covid-19 geçirenlerin genel itibariyle beynin koku ve tat ile ilgili bölgelerinde "önemli" gri madde kaybı görüldüğü belirtilen araştırmada, kişilerin uzun vadede duygu uyandıran olayları hatırlamada sorun olup olmayacağını belirlemek için araştırmacılar, daha fazla araştırma gerektiğini söylüyor.  
Editör: Megabayt Haber