Washington Eyalet Üniversitesi'nden Paul G. Allen Küresel Sağlık Okulu'ndaki araştırmacıların liderliğindeki bir ekip, Khosta-2 olarak bilinen yarasa virüsünden elde edilen, insan hücrelerini enfekte edebilen SARS-COV- 2 tipi bir virüs olduğu belirtiliyor. Khosta-2 ve SARS-COV-2, sarbecovirüsler olarak bilinen aynı koronavirüs alt sınıfına ait olan virüslerdir.

Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı! Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı!

Sarbecovirüslere karşı koruma sağlayan aşılar üretilmesi gerektiği vurgulandı

WSU virologu ve PLOS Pathogens dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarı Michael Letko, "Araştırmamız ayrıca, Asya dışındaki vahşi yaşamda dolaşan sarbecovirüslerin, Khosta-2 virüsünün bulunduğu Batı Rusya gibi yerlerde bile, küresel sağlık ve SARS-CoV-2'ye karşı devam eden aşı kampanyaları için bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor" dedi.

covid (3)

Virolog Letko, Khosta-2'nin bulunmasının SARS-COV-2'nin bilinen versiyonlarına karşı koruma sağlamaktan ziyade, genel olarak sarbecovirüslere karşı korunmak için evrensel aşılar oluşturma gerekliliğinin altını çizdiğini söyledi.

"Şu anda, yalnızca SARS-2'nin bir sonraki varyantına karşı koruma sağlamayan, aslında bizi genel olarak sarbecovirüslere karşı koruyan bir aşı bulmaya çalışan gruplar var. Ne yazık ki, mevcut aşılarımızın çoğu, insan hücrelerini enfekte ettiğini bildiğimiz belirli virüsler veya bize bulaşmak için en büyük riski teşkil eden virüsler için tasarlandı. Ama bu sürekli değişen bir liste. Tüm sarbecovirüslere karşı koruma sağlamak için bu aşıların çalışmalarını genişletmemiz gerekiyor.”

COVID'e kadar bulaşıcı değil ancak daha güçlü ve tehlikeli

Son zamanlarda, çoğu Asya yarasalarında yüzlerce sarbecovirüs tanımlanmış olmasına rağmen, çoğunluğu insan hücrelerini enfekte etmez.

İlk olarak 2020'nin sonlarında Rus yarasalarında Khosta-1 ve Khosta-2 virüslerine rastlanmıştı ve başta insanlar için çok az tehlike oluşturuyor gibi görünüyordu.

covid (2)

"Genetik olarak, bu garip Rus virüsleri, dünyanın başka yerlerinde keşfedilen diğerlerine benziyordu, ancak SARS-CoV-2'ye benzemedikleri için kimse onların gerçekten heyecanlanacak bir şey olduğunu düşünmedi. Fakat onlara daha yakından baktığımızda, insan hücrelerine bulaşabileceklerini gördüğümüzde gerçekten şaşırdık. Bu, bu virüsler, nereden geldikleri ve hangi bölgelerin ilgili olduğu konusundaki anlayışımızı biraz değiştiriyor.”

Letko, yeni keşfedilen iki virüsü ekibiyle inceledikten sonra, Khosta-1'in insanlar için düşük risk oluşturduğunu belirlediler, ancak Khosta-2 bazı rahatsız edici özellikleri vardı...

Ekip, SARS-COV-2 gibi, Khosta-2'nin de diken proteinini, insan hücrelerinde bulunan anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) adı verilen bir reseptör proteinine bağlanarak hücreleri enfekte etmek için kullanabileceğini buldu. Daha sonra, mevcut aşıların yeni virüse karşı koruma sağlayıp sağlamadığını belirlemek için araştırmalarını genişlettiler.

covid (1)

Ekip, COVID-19 için aşılanmış insan popülasyonlarından elde edilen serumları kullanarak Khosta-2'nin mevcut aşılar tarafından nötralize edilmediğini gördü. Ayrıca omikron varyantı ile enfekte olmuş insanlardan alınan serumları da test ettiler, ancak tüm bunlar virüs için etkisizdi.

Editör: Enes Sapmaz