Mars, 50 yıldan daha fazla süredir bilimsel keşifler için uzaydaki en uğrak noktalarımızdan biri olmuştur ve her geçen yıl Kızıl Gezegen'deki bilimsel operasyonlarımız artmaya devam ediyor. Fakat bu artan görevler arkasında her zaman iyi şeyler bırakmıyor.

The Conversation'da yayınlanan yeni bir makalede , West Virginia Üniversitesi'nde bir Robotik Araştırmacısı ve Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi olan Çağrı Kılıç, insanlığın marsta 7.119 kilogramlık çöp bıraktığını belirtiyor.

2022-09-24 15_29_09-Window

Rapor, şu ana kadar insanların on dört görevde on sekiz insan yapımı nesneyi Mars'a gönderdiğini ve bu görevlerden geriye kalan enkazın üç ana kategoride olduğunu belirtiyor; atılan donanım, etkin olmayan uzay aracı ve düşen uzay aracı. Kılıç'ın açıkladığı gibi, bir uzay ajansı Mars yüzeyine bir uzay aracı indirdiğinde, iniş sürecinden sonra veya boyunca atılan bir modül gerektirir. Bu modül, bir ısı kalkanı ve bir paraşüt içerdiğinden gezici/kargo için hayati bir koruma içerir.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

Parçalar atıldığı için Mars yüzeyine düşer ve daha küçük parçalara ayrılabilir. Bu daha küçük parçalar daha sonra Mars rüzgarı tarafından savrulur. Hatta geçtiğimiz günlerde NASA'nın Perseverance uzay aracı tarafından inişinden 1 yıl sonra yüzeye bıraktığı bir ağ parçası tespit edilmişti. Mars'taki bir başka insan enkazı türü, şu anda dokuza kadar sayılan aktif olmayan iniş araçlarıdır. Kılıç, bu toprakları çöpten ziyade "tarihi kalıntılar" olarak değerlendirmenin daha iyi olacağını belirtiyor.

2022-09-24 15_26_27-Window

Mars'a gönderilen tüm uzay araçlarının kütlesini topladığınızda, yaklaşık 22.000 pound (9979 kilogram) elde edersiniz. Şu anda çalışan geminin yüzeydeki ağırlığını - 6.306 pound (2.860 kilogram) - çıkarın ve Mars'ta 15.694 pound (7.119 kilogram) insan enkazı ile baş başayız.

Mars çölüne şimdiye kadar, Kızıl Gezegene inmenin ve görevi istenen bilimsel operasyonların gerçekleştirilebileceği şekilde yürütmenin aşırı zorluğunun açık bir hatırlatıcısı olan dört uzay aracı düştü. Mars'a ulaşmanın tüm zorluklarına ve gezegene inişin zorluğuna rağmen, küresel olarak, nihayetinde kolonizasyon hedefiyle Mars'ın keşfi için daha büyük bir çaba var.

Kızıl Gezegeni kolonizasyon sürecimiz sırasında, mümkün olduğunda şüphesiz "temizliğimize" başlayacağız. Mevcut ilerlemeye bakıldığında, buna daha çok uzun yıllar var diyebiliriz.