Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'ndeki bilim insanları, plastikoz adı verilen hastalığa sahip olduğu belirlenen kuşların, atık yemekten sindirim sistemlerinde yaralar oluştuğunu söylüyor. Araştırmacılar, bu durumun vahşi hayvanlarda plastik kaynaklı fibrozun ilk kaydedilen örneği olduğunu söylüyor.

Journal of Hazardous Materials'da yayınlanan araştırmada, kuşların 'plastik' hastalığa yakalandığı tespit edildi. Doğa Tarihi Müzesi'nden Dr Alex Bond ve Dr Jennifer Lavers'ın da aralarında bulunduğu bilim insanları, kuşlar tarafından yutulan plastiklerin midelerinin ilk kısmı olan proventrikulus organı arasındaki ilişkiye bakmak için Avustralya'nın Lord Howe Adası'ndaki et ayaklı yelkovan kuşlarını incelediler.

kuş (1)-2

Araştırmacılar, bir kuşun ne kadar çok plastik yerse, o kadar çok yara izi olduğunu buldular. Ayrıca bu hastalık, proventrikulustaki tübüler bezlerin kademeli olarak parçalanmasına yol açabilir. Bu bezlerin kaybedilmesi, kuşların enfeksiyona ve parazitlere karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olabilir ve yiyecekleri sindirme ve bazı vitaminleri emme yeteneklerini etkileyebilir. Çevredeki plastiğin neden olduğu hastalığa plastikoz adını verdiler.

kuş (2)

Kuşlar, küçük plastik parçalarını yediklerinde sindirim sisteminin zamanla, kalıcı iltihaplanma, dokuların yaralanmasına ve şeklinin bozulmasına neden olarak sindirimi, büyümesi engellenmeye başladığı görüldü.

Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı! Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı!

Editör: Enes Sapmaz