Bir grup gökbilimci, şu anda herhangi bir akademik tanıma uymayan gizemli bir nesneyi detaylandıran çalışmalarını yayınladı.

NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!

Nature Astronomy adlı bilimsel dergide bu haftanın başlarında yayınlanan çalışma, şimdiye kadar bulunmuş, bilinen en hafif nötron yıldızı olduğuna inanılan çok sıra dışı bir nesneyi detaylandırıyor.

Makaleye göre, bu özel nötron yıldızının yarıçapı sadece 6,2 mil ve Güneş'in %77'si kadar bir kütleye sahip, bu son derece garip çünkü benzer yarıçapa sahip nötron yıldızlarının çoğu, Güneş'in kütlesinin 1,4 katı kütleye sahip.

Almanya'daki Eberhard Karls Üniversitesi Tübingen'den ekip lideri gökbilimci Victor Doroshenko, henüz tam olarak keşfedilmemiş yeni bir yıldız türü olabileceğini öne sürecek kadar cesur konuştu. Özellikle nötron yıldızları, süperdev bir yıldızın süpernovaya dönüşmesinden,  çekirdeğinin kendi içine çökmesinden ve tüm kütlesinin aşırı yoğun hale gelmesinden sonra oluşur. Bu nesnelerin ne kadar yoğun olduğunu göstermek için araştırmacılar, tek bir çay kaşığı bir nötron yıldızının yaklaşık 2,2 trilyon pound ağırlığında olacağını belirtiyor.

yıldız

Nötron yıldızları hakkında halihazırda bilinenlere rağmen, nötron yıldızı olarak gözlemlenen HESS J1731-347 isimli bu nesne, bilinen tanımlara uymuyor ve bu da araştırmacı ekibi oldukça etkilemiş durumda. Bu 'garip yıldız'ın, henüz varlığı kanıtlanmamış ve var olma ihtimali çok düşük olan bir yıldız tip olan Kuark Yıldızı olabileceği de düşünülüyor.

Ekip, yaptığı açıklamada, "Böyle hafif bir nötron yıldızı, varsayılan iç kompozisyondan bağımsız olarak, astrofiziksel bir perspektiften çok ilgi çekici bir nesne gibi görünüyor." dedi.

Kuark yıldızı nedir?

Kuark yıldızı, henüz varlığı kanıtlanmamış ve var olma ihtimali çok düşük olan bir yıldız tipidir. Protonların içinde bulunan kuarkların birleşip bir yıldız oluşturması için önce protonun parçalanması gerekmektedir. Şu anki bilgilere göre bu gerçekleşme olasılığı çok düşük bir olaydır, çünkü bir protonun parçalanması için gereken basınç ve sıcaklık öyle yüksektir ki, üst dev bir yıldız bile gereken bu basınç ve sıcaklığa ulaşamaz.

neutronstar_nasa

Nötron yıldızı nedir?

Nötron yıldızı, yıldızların yaşamlarının son bulabileceği biçimlerden biridir. Bir nötron yıldızı, dev bir yıldızın Tip II, Tip Ib veya Tip Ic süpernova olarak patladıktan sonra geri kalan kısmın kendi içine çökmesiyle oluşur. Bu yıldızlar neredeyse tamamen nötronlardan oluşsa da az miktarda proton ve elektron da içerir. Bu proton ve elektronlar olmadan, nötron yıldızları uzun süre var olmaya devam edemezdi. Çünkü nötronlar serbest haldeyken kararsızdır ve beta ışıması yaparak kısa süre içinde proton ve elektronlara ayrışır. Ancak yıldızın içindeki yüksek basınç sebebiyle proton ve elektronların birleşerek nötronlara dönüşmesi, nötron yıldızlarının daha kararlı bir yapıya sahip olmasını sağlar.

Nötron yıldızlarının kütleleri Güneş’inkinin 1,44 ila 3 katı olabilir. Bugüne kadar gözlemlenmiş en büyük nötron yıldızının kütlesi ise Güneş’inkinin yaklaşık iki katıdır. Samanyolu içinde yaklaşık 2000 nötron yıldızı olduğu biliniyor.