NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!
Yapılan çalışmada, araştırmacılar en az on dört farklı havan ve insanların kemiklerini içeren devasa bir mağara buldu. Mağara, Suudi Arabistan'da Harrat Khaybar adlı volkanik bir alanda yer almakta. Mağaranın adı Umm Jirsan ve araştırmacılara göre mağaradan çok bir lav tüpü olarak adlandırılıyor. Almanya'daki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü'nden zooarkeolog Mathew Stewart'a göre, " Bu 1,5 km uzunluğundaki lav tüpü, yüz binlerce güzel korunmuş canlı kalıntısı içeren bir blok."

Kemiklerin mağarada ne işi var?

Araştırmacılar, mağarada çizgili sırtlan kalıntıları da bulunduğundan, mağaranın bir grup çizgili sırtlana ev sahipliği yaptığına inanıyorlar. Ek olarak, araştırmacılar, çizgili sırtlanların hevesli kemik koleksiyoncuları olduğunu ve bir sırtlan yuvasında bir kemik yığını bulmanın alışılmadık bir şey olmadığını açıkladı.  Tabii ki normalden farklı olarak bu mağarada biriken kemiklerin 7.000 bin yıldır biriktiğini de belirtmekte fayda var. Steward, "Bu hayvanlar hırslı kemik toplayıcılarıdır ve yavrularını ve gençlerini beslemek için kemikler üzerindeki yoğun yağ tabakasını kullanırlar." dedi ve ekledi "Ümmü Jirsan'da bulduğumuz kalıntılar mükemmel koşullarda kalmış ve bu lav tüpü 7000 yılda içindekileri korumuş" Araştırmacılar çalışmada şunları yazdı: " Birlikte ele alındığında, topluluğun büyük boyutu, toynaklı uzuv kemiklerinin fazlalığı ve yoğun işlenmesi, bol sırtlan koprolitleri ve genç sırtlan ve insan kafatası kalıntılarının varlığı, Umm Jirsan'ın çizgili sırtlanlara ev sahipliği yaptığını gösteriyor." https://www.megabayt.com/diger/kredi-kartlarinda-yeni-donem-manyetik-serit-kalkiyor/
Editör: Megabayt Haber