Belirtilene göre 29 Haziran 2022'de Dünya, normal 24 saatlik dönüşünden 1,59 milisaniye daha kısa bir sürede bir dönüşü tamamladı. Dünya, en kısa gün rekorunu ve 2020'den bu yana olan en hızlı dönüş oranını kaydetti. Bir önceki kendi etrafında dönüş rekoru, 24 saatten daha kısa bir sürede 1,5 milisaniye olarak kaydedilmişti.

Dünyanın hız ölçümlerini atom saatleri kullanarak ölçtüler

Bilim insanları, 1960'larda atom saatlerini kullanarak Dünya'nın dönüşünün doğru günlük ölçümlerini almaya başladılar. Bu saatler, zamanı aşırı hassasiyetle izlemek için atomun rezonans frekanslarını kullanarak çalışır.

dünya dönüş hızı (1)

O zamandan beri uzmanlar ufak tefek dalgalanmalar olsa da Dünya'nın son yıllarda hızlandığını ve milenyumun 20'li yıllarının 1960'lardan bu yana en kısa günlerini gördüğünü keşfettiler.

Bilim insanları 'Chandler yalpalamasını' tartışacaklar.

Time and Date'e göre, dünyanın en kısa günün uzunluğundaki mevcut bu düşüş eğilimi, Dünya'nın "iç veya dış katmanları, okyanusları, gelgitleri ve hatta iklimi" ile bağlantılı olabilir. Ancak bilim insanları bu konuda tam olarak emin değil.

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

dünya dönüş hızı (3)

Asya Okyanusya Yerbilimleri Derneği'nin önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan yıllık toplantısında, Leonid Zotov ve meslektaşları Christian Bizouard ve Nikolay Sidorenkov, coğrafi kutupların dünya yüzeyindeki hareketlerde değişiklik göstermesi terimi olan "Chandler yalpalaması" ile ilgili olabileceğini tartışacaklar.

(Chandler yalpaması, Dünya'nın kendi eksenindeki dönüşündeki yaşadığı değişikliktir.)

Günler kısalmaya devam edecek mi?

Leonid Zotov, Time and Date'e "Chandler yalpalamasının normal genişliği Dünya yüzeyinde yaklaşık üç ila dört metredir" dedi ve ekledi: "Fakat 2017'den 2020'ye kadar biraz kaybolma gösterdi"

dünya dönüş hızı (2)

Günlerin kısalmaya devam edip etmeyeceğine gelince, kimse tam olarak bu durumu henüz bilmiyor.

Editör: Enes Sapmaz