NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor! NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor!
Bir gün sabah uyandığınızda güne enerjik başlamak için kahvenizi yudumlayacaksınız. Ama bu kahvenin diğerlerinden bir farkı olacak: Laboratvuarda üretilmiş olacak... Finlandiyalı bilim insanları, hücresel tarım yöntemini kullanarak biyoreaktörde kahve hücreleri üretmeyi başardı. İlk kez gerçekleştirilen bu olay sonrasında ürettikleri kahvenin geleneksel bir kahve ile aynı tada ve kokuya sahip olduğu açıklandı. Bu kahvenin 4 yıl sonra seri üretime geçebileceği belirtiliyor. Finlandiya, dünyanın en fazla kahve tüketen ülkesi konumunda. Ülkedeki Teknik Araştırma Merkezi'ndeki (VTT) araştırmacılar, hücresel tarım için tasarlanmış bir biyoreaktör kullanarak, kahve bitkilerinin yapraklarından elde edilen kültür hücrelerinden ilk kez kahve çekirdekleri üretmeyi başardı. Projenin baş araştırmacısı Heiko Rischer şöyle konuştu:
"Koku ve tat açısından, eğitimli duyusal panelimiz ve analitik incelememiz, demleme profilinin sıradan kahveye benzerlik gösterdiğini buldu. Ancak kahve yapımı bir sanattır ve özel ekipmana sahip uzmanların gözetiminde tekrarlanan işlemleri içerir. Çalışmalarımız bu tür çalışmaların temelini oluşturuyor”

Gelecek için çok önemli

Dünyada çay ve suyun ardından en çok tüketilen içecek kahve. Her yıl yaklaşık 220 milyon ton kahve üretiliyor. Bu durum, ormanların yok olmasına neden oluyor. Artık kahve endüstrisi talebe yetişemiyor. Rischer, "Geleneksel kahve üretimi, sürdürülemez tarım yöntemleri, sömürü ve arazi hakları gibi çeşitli sorunlu konularla ünlü. Artan talep ve iklim değişikliği sorunlarını artırıyor” dedi. Richer, yapay kahvenin genişletilmiş tarım ihtiyacını ortadan kaldırarak kahve üretimini daha sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olacağını belirterek, şunları söyleri: "Fikir, gıda üretimi için geleneksel çiftçilik yerine biyoteknolojiyi kullanmak ve bu nedenle sürdürülemez uygulamalara daha az bağımlı olan alternatif yollar sağlamak. Bizim yöntemimiz daha düşük su ayak izine sahip ve yerel üretim nedeniyle daha az nakliye gerekiyor. Mevsimsel bağımlılık da yok, zirai ilaç ihtiyacı da yok” New York ve Michigan State Üniversitesi bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, “Yüksek kaliteli kahve türlerinin yüzde 60'ının iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu gözüküyor" denirken, “Muhtemelen hayatımızın geri kalanında her gün kahveye daha fazla para ödeyeceğimiz anlamına geliyor” denildi.
Editör: Megabayt Haber