Bu ay Nature dergisinde yayımlanan bulgular, iç çekirdeğin gezegenin yüzeyinden daha hızlı döndüğünü belirten önceki araştırmalarla çelişiyor. Yüzeyin yaklaşık 3,000 mil altında bulunan Dünya'nın iç çekirdeği, katı demir-nikelden oluşan bir küredir. Ay ile yaklaşık aynı büyüklüktedir ve Dünya’nın manyetik alanını üreten sıvı demir-nikelden oluşan dış çekirdekle çevrilidir. Dış çekirdeğin üstünde ise kayalık manto ve en üstte kabuk bulunur.

Dünya'nın iç çekirdeği görülemediği veya örneklenemediği için incelemesi zordur. İç çekirdeği incelemenin en kolay yolu, depremler tarafından üretilen sismik dalgalardan veri almaktır. Bu araştırmada da bilim insanları, iç çekirdeğin hareketini analiz etmek için depremlerden ve nükleer testlerden elde edilen sismik verileri kullandı.

Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi'nden bilim insanları, Dünya'nın iç çekirdeğinin gezegenin yüzeyine göre yavaşladığını keşfetti. Bu değişiklik, iç çekirdeğin hareketinde 2010 civarında gerçekleşti. Makale, yavaşlamanın sıvı demir dış çekirdeğin karışımı ve mantodaki kısımların yerçekimsel çekişlerinden kaynaklandığını öne sürüyor.

Araştırma, iç çekirdeğin yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez Dünya'nın mantosundan daha yavaş hareket ettiğini gösteriyor. USC Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilimler Koleji'nde Yer Bilimleri Dekan Profesörü John Vidale, "İç çekirdek onlarca yıl sonra ilk kez yavaşladı," dedi. "Diğer bilim insanları benzer ve farklı modeller için yakın zamanda tartıştılar, ancak son çalışmamız en ikna edici çözümü sağlıyor."

Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi

İç çekirdeğin yavaşlamasının, Dünya'nın dönüş hızında sürüklenme faktörünü artırarak gün uzunluğuna etkisi olması bekleniyor. Bir dönüş 24 saat sürdüğünden ve bir günü temsil ettiğinden, yavaşlayan bir iç çekirdek, Dünya'nın bir dönüşünü tamamlamasının daha uzun sürmesi anlamına gelir. Ancak, bu değişikliğin sadece saniyenin binde biri kadar olması bekleniyor. Vidale, "Bunu fark etmek çok zor, okyanusların ve atmosferin çalkantılarının gürültüsü içinde neredeyse kaybolmuş durumda," dedi.

Editör: Enes Sapmaz