Çok büyük bir uzay çöplüğü problemimiz var ve her geçen gün daha fazla şirket ve hükümet uydularını, uzay araçlarını, sondalarını hatta turistleri uzaya fırlatmaya devam ediyor.
Yörüngeye gönderdiğimiz şeylerin bazıları
Dünya atmosferine geri döner ancak çoğu yörüngede asılı kalır. Utah Üniversitesi profesörü Jake Abbott işlerin daha kötüye gidebileceğini ve yakında Dünya'nın
Satürn'e çok benzeyen
halkalara sahip olabileceğini tahmin ediyor. Ama bir farkla:
"Dünya yakında kendi halkalarına sahip olacak. Ama bu halkalar hurdadan yapılmış olacaklar."
Avrupa Uzay Ajansı'na göre, halihazırda yörüngede bir milimetreden daha büyük tahmini 170 milyon uzay enkazı parçası var . Kabaca 670.000 tanesi yaklaşık yarım inçten daha büyüktür. (1 inç = 2,54 santimetre)
SpaceX gibi şirketler geniş bant ışınımlı uydulardan oluşan kendi devasa takımyıldızlarını fırlatırken, gezegenimizin yörüngesi her zamankinden daha yoğun. Bu, daha da fazla, daha küçük
uzay çöpü parçalarıyla sonuçlanabilecek daha büyük çarpışma olayları riski altında olduğumuz anlamına geliyor.
Futurism'de yer alan habere göre; Bilim adamları bu sorunu nasıl çözeceklerini bulmaya çalışıyor. Abbott, uzay çöplerini temizlemenin bir yolunun mıknatıs kullanmak olabileceğine inanıyor.
Abbot'un
Nature dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir
makalesinde açıklandığı gibi, girdap adı verilen özel elektrik akımları oluşturmak için robotik bir kolun ucundaki bir mıknatısı döndürerek, tek tek uzay çöpleri kontrol edilebilir ve yavaşlatılabilir .
Araştırmacı The Salt Lake Tribune'e “Dünyanın ilk çekici ışınını yarattık” dedi . “Artık bu sadece bir mühendislik meselesi. İnşa edip işe başlamamız gerekiyor sadece."
Editör: Megabayt Haber