Institut de Ciències del Mar'ın (ICM-CSIC) katılımıyla Viyana Üniversitesi tarafından yönetilen bir araştırma, okyanusun karanlık derinliklerinde (su seviyelerinin 200  metre altında) yaşayan balıkların büyük olasılıkla küçüleceğini buldu. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan araştırmada edilen ilk bulgular, Ege Denizi'ndeki Rodos adasında bulunan 800-700 bin yıllık tortul oluşumlardan kemikli balıkların iç kulağında ses ve denge algısı için kullanılan küçük taşlar olan balık otolitlerinin incelenmesi sonucunda elde edildi.

Yapıların morfolojisi her balık türüne özel olması nedeniyle balıkların büyüklüklerini doğrudan geldikleri boyutu ortaya koyar, bu da araştırmacıların geçmiş balık faunasını yeniden yapılandırmak için bunları tanımlamasına olanak tanır.

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

balık (1)

Viyana Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Konstantina Agiadi, "Otolit analizi sayesinde, küresel sıcaklığın 4 °C arttığı buzullar arası dönemde balıkların boyutlarının %35 oranında daha küçük olduğunu bulduk; bu, günümüzde okyanus ısınması nedeniyle tekrar gerçekleşebilir." dedi.

Şimdiye kadar okyanusların daha derin kesimlerinde, (200–1000 metre derinliğinde) iklim ısınmasının sonuçlarını üzerindeki değişiklikler aracılığı ile incelenen 'fener balıkları'na odaklandı.

balık (1)-1

ICM-CSIC araştırmacıları,"Bu organizmaların okyanus ısınmasına tepkisini bilmek, ekosistem istikrarına katkıda bulundukları, atmosferik karbondioksiti azalttıkları ve deniz besin ağındaki diğer organizmalar için büyük bir besin kaynağı oldukları için çok önemlidir" diye açıkladı. Çalışmanın yazarı Marta Coll, "Bu balıklar derin denizlerdeki balık biyokütlesinin yarısından fazlasını ve yıllık küresel balıkçılık avının yaklaşık 100 katını oluşturuyor" diye ekliyor.

Son zamanlarda fener balıkları, atmosferik karbondioksiti azaltmak için doğal bir mekanizma olan biyolojik karbon döngüsüne önemli katkılarda bulunuyor.

Editör: Enes Sapmaz