Yeni bir çalışmada, güneşimizden yaklaşık 10 kat daha büyük bir kara deliğin, Dünya'dan sadece 1.560 ışıkyılı uzakta olduğu ortaya koyuldu. Bu daha önce bilinen en yakın kara delikten yaklaşık iki kat daha yakın olduğu anlamına geliyor.

Gaia BH1 adlı yıldız kütleli bir kara delik olan yeni keşfedilen nesne, diğer üyesi güneş benzeri bir yıldız olan ikili bir sistemde bulunuyor. galaksimizde ilk kez böyle bir ikili sistem keşfedildi. Gaia BH1, Güneşimizin yaklaşık 10 katı kütleye sahip.

Bunun gibi kara delikler yıldız kütleli kara delikler olarak bilinir. Kütleleri Güneşimizinkinin en fazla 100 katıdır ve feci süpernova patlamalarında yaratılmışlardır. Bu nesnelerin yaklaşık 100 milyonu Samanyolu'nda bulunmalıdır, ancak yalnızca birkaçı keşfedilmiştir. Bunların neredeyse tamamı aktif olarak besleniyor, eşlik eden bir yıldızdan malzeme çalıyor ve büyük miktarda X-ışını salıyor.

SEI_125673060

Diğerlerinden çok farklı

Ancak Gaia BH1 farklıdır. Yıldız arkadaşından hiçbir nesne çekmeyen kara delik, uykuda kabul ediliyor. Nesne ilk olarak Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uzay aracı tarafından tespit edildi . Gaia, eşlik eden yıldızda tuhaf düzensizlikler yakaladı. Yapılan takip ve gözlemler sonucunda, yıldızın bir kara deliğin yörüngesinde dönme olasılığının olduğunu doğrulandı.

Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde astrofizikçi olan baş yazar Kareem El-Badry, "Güneş Sistemini alın, Güneş'in olduğu yere bir kara delik ve Dünya'nın olduğu yere Güneş'i koyun. İşte yeni bulduğumuz şey tam olarak bu." dedi. Max Planck Astronomi Enstitüsü, yaptığı açıklamada . “Bunun gibi sistemlerin birçok tespiti iddia edilmiş olsa da, hemen hemen tüm bu keşifler daha sonra reddedildi. Bu, galaksimizdeki yıldız kütleli bir kara deliğin etrafındaki geniş bir yörüngede Güneş benzeri bir yıldızın ilk kesin tespiti.” denildi.

Gaia BH1'in kütlesi, ölen ve ona yol açan yıldızın çok büyük olması gerektiğini gösteriyor - en az 20 güneş kütlesi kadar. Bu tür devler sadece birkaç milyon yıl yaşar. 

Çalışma Royal Astronomical Society'nin Aylık Bildirimleri dergisinde yayınlandı.