Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

Texas Üniversitesi'nden astronom Steven Finkelstein liderliğindeki ekip, geçen yaz Maisie galaksisini keşfetti. Galaksinin adı, astronomların kızını doğum gününde görmelerine atfen verildi. Başlangıçta galaksinin Büyük Patlama'dan sadece 290 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilmişti, ancak daha gelişmiş ekipmanlar kullanılarak yapılan incelemeler sonucunda galaksinin yaklaşık 100 milyon yıl daha yaşlı olduğu anlaşıldı. Finkelstein, Maisie galaksisinin, JWST tarafından tanımlanan uzak galaksilerden biri olmasının ve spektroskopik olarak doğrulanan ilk galaksi olmasının heyecan verici olduğunu ifade etti.

Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, Maisie galaksisinin yaşını belirlemek için JWST'nin Near InfraRed Spectrograph (NIRSpec) aracılığıyla spektroskopik onay sağlandı. NIRSpec, bir nesnenin ışığını dar frekans bantlarına ayırarak kimyasal bileşim, ısı çıkışı, içsel parlaklık ve göreceli hareket gibi özellikleri daha doğru bir şekilde belirlemeye yardımcı olur. Kırmızıya kayma, ışığın gözlemciden uzaklaşan hareketini belirlemekte kullanılır.

james webb uzay teleskobu (3)

Araştırmacılar, CEERS kapsamında başka bir galaksi olan CEERS-93316'yı da incelediler. Başlangıçta bu galaksinin Büyük Patlama'dan 235 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmişti, ancak yapılan incelemeler sonucunda bu tarihin yanlış olduğu anlaşıldı. Galaksinin kırmızıya kayması, tahmin edilenden farklı bir tarih üzerinde durdu.

Finkelstein, bu tür tahmin hatalarını kötü şansa bağlıyor ve evrenin bu kadar büyük bir galaksiyi bu kadar kısa sürede nasıl yaratabileceğini açıklamanın zor olabileceğini belirtiyor. CEERS ekibi, şu anda Maisie galaksisinin yaşından daha eski olabilecek yaklaşık 10 sistem üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: Enes Sapmaz