Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!
Gökbilimciler, evrendeki en eski radyo sinyal kaynağını keşfettiler. Bu kaynak, galaksileri yutan süper kütleli bir kara delik. Aynı zamanda şimdiye kadar keşfedilen en eski kuasarın da kaynağı.
İnsanoğlu uzayı keşfetmek için çalışmaya devam ediyor. Bu çalışmalarda sadece gözle görülebilen cisimleri incelemeyi çoktan geçtik. Uzun yıllardır bilim insanları, araştırmalarında radyo sinyallerini de inceliyor. Gökbilimciler, bilinen evrendeki en uzak ve en eski radyo emisyon kaynağını keşfettiler. Bu kaynak, evrendeki en güçlü parçacık hızlandırıcısına, 13 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Dorsey bir yana neredeyse ışık hızında parçacık saçan bir kuasara ait.Kuasar nedir?
Kuasarlar, evrenin en uzak, en eski ve en büyük yapılarından biridir ve aynı zamanda çok parlaktır. Tek bir kuasar bile kuasar içermeyen bir galaksiden daha parlaktır. Esasında süper kütleli devasa bir kara delik olan kuasar, etrafındaki maddeleri yutarken en parlak yıldızları bile gölgede bırakacak parlaklıkta olağanüstü bir radyasyon yayar. Kuasarı keşfeden ekibin lideri Chiara Mazzucchelli yaptığı açıklamada, kuasarı böylesine parlak bir nesneden ve galaksinin (Samanyolu gibi) çok zayıf mesafesinden gözlemlemenin kolay olduğunu söyledi. P172 + 18 adlı yeni keşfedilen kuasar, Big Bang'den (Büyük Patlama) 780 milyon yıl sonra ortaya çıktı. Kuasar ortaya çıktığında evren, hidrojenle dolu bir gaz bulutu halinde bulunuyordu. Zamanla, yerçekimi nedeniyle, bu bulut bugün bildiğimiz haliyle yıldız ve kuasar haline geldi.Kuasarlar, ilk galaksilerin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadı
Kuasarlar, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nin çalışması sırasında keşfedildi. Kuasarlar en hızlı büyüyen yapılardan biridir. Kuasarların büyüklüğü güneşin 300 milyon katıdır. İlk kuasarlar yaydıkları radyo sinyalleri, radyasyon ve iyonlarla ilk galaksilerin oluşumunda büyük rol oynadı. Öte yandan, bilim insanları şimdi başka bir soruyla karşı karşıyalar: Evren ilk ortaya çıktığında bu kadar büyük bir kara delik nasıl oluşabildi? Bu konuyla ilgili olarak farklı teoriler geliştirilse de henüz kesin bir şey tespit edilmedi.
Editör: Megabayt Haber