Google'da veya diğer arama motoru sonuçlarında bir reklam biçimindeki kötü amaçlı yazılımlar son dönemde çok karşımıza çıkmaya başladı. Kısa süre önce, yalnızca grafik sürücülerini güncellemek isteyen bir kullanıcı için AMD'yi taklit eden bir kötü amaçlı yazılım içeren site, Google aramalarında en tepede çıkmıştı ve büyük olay olmuştu.

Linus Tech Tips forumlarında bir kullanıcı tarafından tespit edildiği üzere , FBI bu ayın başlarında yeni bir Kamu Hizmeti Duyurusu (PSA) yayınladı ve bu konuyu açıkça ele aldı.

Bu duyuruda şöyle denildi:

Siber suçlular, gerçek bir iş veya hizmete benzer bir etki alanı kullanarak internet arama sonuçlarında görünen reklamlar satın alır. Bir kullanıcı o işletmeyi veya hizmeti aradığında, bu reklamlar, bir reklam ile gerçek bir arama sonucu arasında minimum farkla arama sonuçlarının en üstünde görünür. Bu reklamlar, taklit edilen işletmenin resmi web sayfasıyla aynı görünen bir web sayfasına bağlantı verir.

adblock-nasil-kapatilir2

İlginç olan nokta, FBI'ın bireylere önerdiği tavsiyelerden birinin bir reklam engelleyici (adblocker) yüklemek olmasıdır. Spesifik olarak, tercih ettikleri tarayıcı için bir "reklam engelleme uzantısı" yüklenmesi öneriliyor. Çoğu internet tarayıcısı, reklam engelleyicilerin kullanımını desteklediğinden, FBI bunu, aslında kötü amaçlı yazılım ve potansiyel gizlilik tehditleri olan kötü amaçlı reklamlardan kaçınmak için uygun bir yöntem olarak görüyor.

Microsoft ve Chrome kullanıyorsanız dikkat! Bu sahte güncellemeyi yüklemiş olabilirsiniz... Microsoft ve Chrome kullanıyorsanız dikkat! Bu sahte güncellemeyi yüklemiş olabilirsiniz...

FBI ayrıca, tıklamadan önce neye tıkladığınızı bilmenin, URL'leri iki kez kontrol etmenin ve adresleri manuel olarak yazarak arama motorlarını atlayarak resmi siteleri doğrudan ziyaret etmenin denenmiş ve doğru yöntemler olduğunu da belirtiyor.

Bu kötü amaçlı reklamlar, çoğu reklam yerleşimi gibi, sayfanın üst kısmında görünür. Bu nedenle gerçek aram sonuçlarıyla karıştırmanız oldukça yüksektir.