Oldukça geniş kapsamlı yapılan bir araştırma ile gece uykusunda sorun yaşayan ve en iyi gece uykusu çeken işler ve sektörler ortaya çıktı. Toplam 3.000 kişi üzerinde gerçekleştirilen bir anket, uykuyu en fazla zehir eden meslekleri ortaya koydu. İşte sonuçlar...
Sağlık çalışanları uykularını alamıyor
Ankette çıkan sonuclara göre özellikle sağlık ve bilim alanında çalışanlar gece uykularını alamıyorlar ve çok kötü uyuyorlar. En iyi uyuyan ve uykusunu alanlar ise enerji ve kamu alanında çalışan insanlar.
Anketi gerçekleştiren Get Laid Beds isimli yatak üreticisi, İngiltere'den çok farklı sektör ve kıdemdeki 3.000 erkek ve kadını araştırmaya dahil etti. Amaç, kıdem ve sektörün uyku sorunlarını nasıl etkilediğini ve cinsiyetler arasındaki farklılıkları nasıl etkilediğini anlamaktı.
Erkekler ve kadınlar arasında var var
Cinsiyetler üzerindeki uyku farklılıklarını da inceleyen ankete göre, erkekler iş hayatına atıldıkları ilk yıllarda çok rahat uyuyor. Fakat kariyer basamaklarını çıkmaya başlayan erkekler, işlerinde yükseldikçe uyku kaliteleri tam tersi bir şekilde düşüyor.
Kadınlarda ise durum tam tersi. Kariyerine yeni başlamış kadınların uyku düzeni bozuluyor fakat deneyim kazandıkça ve kariyerinde ilerledikçe kadınlarda uyku daha düzeli ve kaliteli bir hal alıyor.
En çok uykusuz geceler yaşayan meslek alanına baktığımızda ise; en kötü uykuyu bilim, sağlık, eczacılık sektörlerindekileri ve yüksek baskının söz konusu olduğu akademik çalışmalarda rol oynayan insanları görüyoruz. Sağlık alanında çalışanlar normal çalışma saatleri dışında çok farklı vardiyalar ve çalışma düzenlerinde çalıştıkları için bu sonuclar çok da sürpriz olmadı diyenbiliriz.
İyi gece uykusu çekmek istiyorsanız, enerji ve kamu hizmetleri, pazarlama, satış ve işe alım konularında bir meslek edinmeniz, en azından bu ankete göre daha mantıklı gibi duruyor. Bu saydığımız sektörlerde çalışanlar diğerlerine göre daha düzenli uykuya sahip fakat nedeni nedir bilinmiyor.
Uykusuzluk problemi büyük riskler getiriyor
Finlandiya'da yapılan yeni araştırmaya göre, orta yaşlarda uykusuzluk problemi çekenlerin, yaşlandıklarında demans ve alzheimer yaşama olasılığı daha yüksek. Uyku insanlar için çok önemli ve çok uyumak, az uyumak ya da kalitesiz uyumak gibi dengesiz durumlar, sağlığımızı önemli derecede etkileyebiliyor.
Normal şartlarda insanlar yaşlandığında beyin aktivitelerinde zaten bir bozulma yaşanırken, orta yaşlarındayken uykusuzluk sorunu yaşayan insanların beyinlerindeki bozulma olasılığının arttığı gözlemlendi. Yapılan bu araştırmada orta yaşlarda uykusuzluk problemi çeken insanların demans veya alzheimer gibi bilişsel bozukluklarla birlikte tansiyon, şeker, obezite ve depresyon gibi problemlerle daha fazla karşılaştığı da ortaya çıktı. Uykusuzluk probleminin üstesinden gelinmesinin önemli olduğunu belirten bilim insanları, bunun ilerleyen yıllarda oluşabilecek hastalıklara karşı engelleyici olacağını açıkladı.