Satürn, Güneş sistemimizin en güzel gezegenlerinden biri ve gezegeni çevreleyen ikonik halkaları nedeniyle diğer gezegenlerden çok farklı bir görünüşe sahip. Ancak Satürn’ün bu halkaları yok oluyor ve bir daha hiç geri dönmeyecekler…

Satürn’ün halkalarının tam olarak nasıl oluştuğunu hala bilmiyoruz, ancak 10 ila 100 milyon yıl yaşında oldukları düşünülüyor. ‘Uzay’ düşünüldüğünde nispeten genç olarak kabul edebileceğimiz Satürn’ün halkalarının nasıl oluştuğuna dair birçok teori var. Bunlardan en çok kabul göreni ise Satürn’ün uydularından birinin gezegene çok yaklaşması ve parçalanmasıyla oluşmuş olabileceği teorisi. Ancak bu halkaların da bir ömrü var ve süreleri sınırlı…

Halkalar her geçen gün yok oluyor

Satürn’ün halkaları her geçen gün “Halka yağmuru” (Ring Rain) adı verilen olay nedeniyle içerisindeki malzemeyi kaybediyor. Ring Rain terimi, halkadaki parçacıklara çarpan, onları elektriklendiren ve onları Satürn'ün manyetik alan çizgileriyle hizalayan gelen mikrometeoritleri ve güneş radyasyonunu ifade eder. Bu, parçacıkları buharlaşana kadar yerçekiminin onları çektiği Satürn'ün atmosferi için bir rotaya yerleştirir.

Meksika'da bir belediye başkanı timsah ile evlendi! Meksika'da bir belediye başkanı timsah ile evlendi!

300 milyon yıl ömrü kaldı

Gökbilimciler, sürecin halka sistemini tamamen ortadan kaldırmasının 300 milyon yıl süreceğine inanıyor. Japonya Uzay Ajansı’ndan (JAXA) gökbilimci James O’Donoghue “Satürn’ün halkalarının en iyi dönemi geride kalıyor. Halkaların gelecekte ortadan kaybolacak olması çok çok üzücü olsa da, şu an bu halini görebilecek kadar şanslıyız.” dedi.

Gezegen bilimcisi Linda Spilker ise “Belkide ileride başka bir uydusu Satürn’e yaklaşarak parçalara ayrılır ve yeniden bu döngü başlar. Belki de Satürn’ün etrafında göreceğimiz son halkalar bunlar değildir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Megabayt Haber