Gökbilimciler, güneşten 100.000 milyar daha parlak olan bu ışınların 9,6 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir galaksinin merkezinden geldiğini söyledi. Bu ışık dalgaları, parlamaları 9,6 milyar yıl önceki halleriyle gördüğümüz anlamına geliyor.

Ekip, ortaya çıkan bu ışık dalgalarının, gaz bulutlarının süper kütleli bir kara deliğe düştüğü zaman üretildiğini bildirdi. J1144 olarak adlandırılan kuasar, bizim bakış açımızdan, Erboğa ve Suyılanı takımyıldızları arasında yer almaktadır. Astronomik gözlemler, galaksiden son derece güçlü rüzgarlar şeklinde bir miktar gazın çıktığını da göstermiştir. Bu rüzgarlar galaksiye büyük miktarda enerji taşımaya yardımcı olur.

kuasar-1

Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü'nden baş yazarı Dr. Elias Kammoun, bir medya açıklamasında, "Daha önce hiçbir X-ışını gözlemevinin bu kaynağı aşırı gücüne rağmen gözlemlememiş olmasına çok şaşırdık" diyor. Dr. Kammoun ve ekibi, kuasardan yayılan X-ışınlarının sıcaklığını ölçmek için uzay tabanlı teleskoplardan gelen verileri kullandı. Sıcaklığın, Güneş yüzeyinden 60.000 kat daha sıcak olan yaklaşık 350 milyon Kelvin olduğunu belirlediler.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

Kuasarın merkezindeki kara delik, yıldızımızın kütlesinin yaklaşık 10 milyar katı kadar bir kütleye sahip. 

Editör: Enes Sapmaz