Pulsarlar, elektromanyetik radyasyon yayarak ışınlar oluşturan nötron yıldızlarıdır. Hızla dönenlerine "milisaniye pulsarları" denir. Bilim insanları, bu tür pulsarların ikili yıldız sistemlerinde oluştuğunu düşünüyor. İlk başta daha büyük olan yıldız, ikinci yıldızdan gelen maddeyi çekerek nötron yıldızına dönüşür ve bu sırada dönme hızı artar.

Araştırmacılar, GLIMPSE-C01 küresel kümesinde pulsar araştırması yapmak için Karl G. Jansky Very Large Array'yi kullandılar. Bu küme, Dünya'dan 10,760 ışık yılı uzaklıkta bulunan yoğun bir yıldız topluluğudur.

Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok... Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok...

pulsar-1

Ekip, 97 küresel küme üzerinde yaptıkları araştırmada, 10 farklı pulsar adayı belirledi. En güçlü aday, GLIMPSE-C01 kümesinde bulunan bir kaynak oldu. Bu kaynak, Dünya'ya oldukça uzakta olan bu kümedeki ilk pulsar olarak belirlendi.

Yeni keşfedilen pulsarın adı GLIMPSE-C01A ve dönme periyodu 19.78 milisaniye. Bu pulsarın, genellikle bu tür küresel kümelerde bulunan diğer pulsarlardan daha güçlü bir manyetik alanı olduğu belirlendi. Bilim insanları, bu pulsarın özelliklerini daha iyi anlamak için düzenli gözlemler yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Bu keşif, astronominin gizemli dünyasına ışık tutuyor ve bilim insanlarının evrende neler olup bittiğini anlamalarına yardımcı oluyor.

Editör: Enes Sapmaz