Hava çok sıcak olduğunda ya da çok yağmurlu bir günde, sosyal medyada insanların çok huysuz olduğunu fark ettiyseniz bilin ki yalnız değilsiniz. Araştırmacılar 2015 ile 2021 arasında atılmış 190 ülkeden 7,7 milyardan fazla coğrafi etiketli tweet'i analiz etti. Analiz için dil analiz açarları kullanıldı ve insanların günlük hava şartlarına göre davranışları öğrenilmeye çalışıldı.

Araştırmacılar , normal hava günleriyle karşılaştırıldığında, "Hem aşırı sıcak hem de aşırı yağış olaylarının, olumsuz ifadeler içeren gönderilerin oranlarını yükselttiğini ve hem de olumlu kelimeler içeren gönderilerin oranını düşürerek, küresel olarak çevrimiçi dünyada duygu durumlarını eksi yönde etkilediğini" buldu.

Ayrıca, insanların sağanak yağışlar ve sıcak hava dalgaları sırasında, günün başlangıç saatlerinde daha fazla olumsuz tweet attığını ve bir saat daha az uyudğunu fark edildi.

Seervai_Climate Change Health

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

Bu sonuçlar inanılmaz derecede şaşırtıcı görünmeyebilir. Ancak araştırmacılar, bulguların 43.000'den fazla ülkeden gelen tweet'lerde çok tutarlı olması nedeniyle, iklim değişikliğine uyum sağlamanın zor olduğunu gösterdiğini ileri sürdüler. Çalışmayı ilk etapta iklim değişikliği ve ruh sağlığı arasındaki bağlantıları keşfetmek için yürüttüler.

Columbia Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma bilimcisi ve çalışmanın ortak yazarı Kelton Minor, "Şu an itibariyle, küresel olarak ortaya çıkan bu yeni aşırı olayların insan duygularını etkileme biçiminde çok az adaptasyon kanıtı görüyoruz. Ama iklim değişikliği, daha da artarak hissedilir derecede etkisini göstereceği ileriki yıllarda, hava şartlarının insanlar üzerindeki etkisinin daha da büyük olması beklenebilir." dedi.