Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümü bünyesinde yapılan çalışmalar sonucunda, Marmara Denizi'nde oluşan müsilaj sorunu ile ilgili bir rapor açıklandı. Denizin farklı yerlerinden alınan müjilaj örneklerini inceleyen bilim insanları, yaptıkları araştırma ile müsilaja neden olan şeyin ne olduğunu ortaya çıkardı. Prof. Dr. Neslihan Özdelice tarafından yapılan açıklamalara göre Marmara Denizi'ni öldüren deniz salyasının esas nedeni, tek hücreli canlılar. Bu canlıların üremesine uygun koşullar hazırlayan maddeler ise fosfor ile azot. Yani Marmara Denizi'ndeki fosfor ve azot miktarının artması, bunun da tek hücrelilerin üremesini sağlaması, Marmara Denizi'nin bugünkü haline gelmesine yol açtı.

Evsel atıklar ile yanlış avlanma

Araştırma ekibinin başı olan Özdelice, insanların son iki yıldır eve kapandığını ve bu süreçteki alışkanlıklara bağlı olarak da deterjan kullanımının artığını belirtti. Bu bağlamda özellikle de koronavirüs nedeniyle artan deterjan kullanımının bile tek hücreli canlıları etkilediğinden bahseden profesör, denize karışan evsel atıklar ile yanlış avlanma etkilerinin de müsilajı doğrudan etkilediğini açıkladı. Yani kısacası Marmara Denizi'nin bu hale gelmesinin en büyük sorumlusu yine biz insanlarız. Yapılan araştırmalar, yeni bir canlı türünün keşfedilmesine de yol açtı. Bu kadar olmasa da benzer bir durumun 2007-2008 yılları arasında da yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Neslihan Özdelice, o yıllarda müsilaja neden olan baskın canlı türlerinin yine aynı baskınlıkta olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Bunlara ek olarak yeni bir canlı türünün daha keşfedildiğini söyleyen bilim insanı, bu tür üzerinde de çalışmaların devam ettiğini duyurdu.
Editör: Megabayt Haber