İnsan beyninin işlevleri, yaratıcılığımızı ve düşüncelerimizi tüm yönleriyle tek noktaya yönlendirebilmesiyle dikkate değer vazgeçilmez bir parçamızdır. Ancak bunun yanı sıra, insan beyninin bu bilişsel işlevlerden sorumlu bir bölgesi olan neokorteks, diğer memelilere benzer bir genel yapıya sahiptir.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

nöron beyin (1)-1

Nöron yapılarının şekli işlem gücünü artırıyor

Queensland Üniversitesi, The Mater Hospital ve Royal Brisbane and Women's Hospital'daki araştırmacılar, nöronların yapı ve işlevindeki değişiklikleriyle insan beyninde artan işlem gücüne neden olabileceğini keşfettiler. Haberimize konu olan bu bulgular, Cell Reports dergisinde yayınladı.

Queensland Beyin Enstitüsü'nden Profesör Stephen Williams, ekibinin nöron ağlarına gömülü insan neokortikal piramidal nöronlarının elektriksel özelliklerini araştırmaya konuldu.

nöron beyin (1)

Profesör Williams, "İnsan nöronlarını incelemek için, iki hastanede refrakter epilepsinin hafifletilmesi veya beyin tümörlerinin çıkarılması için beyin cerrahisi geçiren hastalardan toplanan küçük insan neokorteks bloklarından canlı doku dilimleri hazırladık" dedi.

"Hücre gövdelerinden ve ince dendritlerden (Dentrit, nöronda diğer nörondan alınan elektrokimyasal uyarının hücre gövdesine iletilmesini sağlayan, dal benzeri yapılardır.) karmaşık eşzamanlı elektrik kayıtları yaparak insan ve kemirgen neokortikal piramidal nöronlarının elektriksel özelliklerini karşılaştırdık. Araştırmamız, insan ve kemirgen neokortikal piramidal nöronların temel biyofiziksel özellikleri paylaştığını ortaya çıkardı. Örneğin, hem insan hem de kemirgen neokortikal piramidal nöronların dendritlerinin dendritik sodyum sivri uçları ürettiğini keşfettik, bu da bir nöronun aldığı binlerce giriş sinyalini entegre etmek için mekanizmanın korunduğunu düşündürüyor. Bununla birlikte, insan neokortikal piramidal nöronlarının hesaplama işlevinin önemli ölçüde arttığını keşfettik."

Çalışmanın ortak yazarı Doktor Helen Gooch, ekibin insan neokortikal piramidal nöronların dendritik ağaçlarının mimarisinin daha büyük ve daha karmaşık olduğunu keşfettiğini belirtti. 

nöron beyin (2)

"Dağıtılmış dendritik bilgi işlemedeki bu artışın, beynimizin genel işlem gücünü artıran bir faktör olabileceğini düşünüyoruz."

Mater Hastanesi Nörologu ve yardımcı yazar Doktor Lisa Gillinder, "Klinisyen-araştırmacılar olarak, insan beyin hücrelerinin normal işlevi hakkında daha fazla bilgi edinmekten heyecan duymakla kalmıyor, aynı zamanda bu alanda gelecekteki araştırmalar yoluyla daha iyi anlamayı da amaçlıyoruz." dedi.

Editör: Enes Sapmaz