Intel 'Uygur soykırımını' hedef alan ABD yaptırımları ardından Çin'den özür diledi!
Intel, yerel tedarikçilerine ülkenin Xinjiang bölgesinden temin edilen işçi veya malları kullanmayacağını söyledikten sonra Çin'deki ortaklarından ve müşterilerinden...
Intel, yerel tedarikçilerine ülkenin Xinjiang bölgesinden temin edilen işçi veya malları kullanmayacağını söyledikten sonra Çin'deki ortaklarından ve müşterilerinden özür diledi.
Sincan ile uluslararası ticaret, Çin'in bölgedeki azınlık Müslüman Uygur nüfusuna yönelik muamelesi nedeniyle ABD de dahil olmak üzere çok sayıda hükümet tarafından kısıtlanmıştı. Bu ayın başlarında ABD, şirketler malların zorla çalıştırma kullanılmadan yaratıldığını kanıtlayamazsa, Sincan'dan ithalat yasağını onaylamıştı. ABD hükümeti, Sincan'daki azınlık Müslüman Uygurlara yönelik baskıyı “soykırım” olarak nitelendirdi.
Intel, tedarikçilerine yıllık mektubunda, "hükümet" tarafından Xinjiang ticaretine getirilen kısıtlamalara uymanın "gerekli" olduğunu ve "tedarik zincirimizin Xinjiang bölgesinden herhangi bir işgücü veya kaynak mal veya hizmet kullanmamasını sağlayacağını" söyledi. (Mektubun o kısmı şu anda Intel'in web sitesinden kaldırılmış bulunuyor.)
O mektup Çin sosyal medyasında viral hale geldi ve eski bir Intel büyükelçisi olan Çinli popstar Karry Wang'ı şirketle bağlarını kesmeye yöneldi.
Çin pazarı, Intel'in küresel gelirinin dörtte birinden sorumlu. Şirket ayrıca Çin'de 10.000'den fazla kişiyi istihdam etmektedir. 2020'de bir New York Times araştırması, Intel tarafından yapılan çiplerin Çin hükümeti tarafından Uygur gözetimi için kullanılan süper bilgisayarlara güç sağlamak için kullanıldığını ortaya çıkmıştı.
Bu tepkiye yanıt olarak Intel, Çin sosyal medya sitelerinden özür diledi. Çinli halka ve yerel ortaklara hitaben yazdığı bir mektupta Intel, Xinjiang ile ticareti siyasi bir açıklama olarak değil, yalnızca yasal bir formalite olarak sınırladığını söyledi. Mektupta, "Saygın Çinli müşterilerimiz, ortaklarımız ve halktan kaynaklanan sorun için özür dileriz" denildi.
"Açıklığa kavuşturmak için, mektupta Sincan ile ilgili paragraf, niyeti veya konumu için değil, yalnızca orijinal uyum ve yasallık niyetini ifade etmek içindir."
Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, mektup hakkında yorum yapması istendiğinde, “Amerikan şirketleri, temel insan haklarını savundukları veya baskıya karşı çıktıkları için asla özür dileme gereği duymamalıdır” dedi. Psaki, doğrudan Intel hakkında yorum yapmadı ancak şunları söyledi: "Genel bir mesele olarak, özel sektörün ve uluslararası toplumun, insan haklarına verilen desteği boğmak için ÇHC'nin pazarlarını silahlandırmasına karşı çıkması gerektiğine inandığımızı söyleyebilirim."
Intel'in sorunu, ABD teknoloji firmalarının ABD ve Çin hükümetlerinin talepleri tarafından iki tarafa da sıkıştırılmasının en son örneği. Ülkede işlerini sürdürmek için müdahaleci Çin siparişlerine uyan çok sayıda ABD şirketi örneği bulunmakta. Bunlar, Apple'ın Çin devlete ait şirketler tarafından işletilen sunucularda kullanıcı verilerini depolaması gibi önemli olanlardan, Amazon'un Çin cumhurbaşkanı Xi Jinping'in kitabı için tüm incelemeleri beş yıldızın altında olanları silmesi gibi saçma olanlara kadar çeşitlilik göstermekte. Intel'in ABD yasalarına uyduğu için özür dilemesi, ikiyüzlü davranışlara yol açan bu baskıların ilk ve son örneği olmayacak.
Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir