Öne Çıkanlar

James Webb Uzay Teleskobu'nun son durumu ne? NASA'dan açıklama

NASA'nın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ve 25 Aralık'ta fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, konumuna varmak için ilerliyor. Peki James Webb Uzay Teleskobu'nda son durum ne? İşte detaylar... ...

24 Ocak'ta görevine başlayacak

Dünyadan 1.5 milyon kilometre uzaktaki L2 konumuna giderek Güneş’in yörüngesine yerleşecek James Webb, 25 Aralık 2021’deki fırlatma etkinliğinden bu yana uzayda seyahat ediyor. James Webb teleskobunun varış hedefinin pazartesi günü tamamlanacağı ve yörüngeye konumlandırma işleminin yapılacağı açıklandı. Konumlandırma yapılacak nokta, dünyadan 1.5 milyon kilometre uzakta ve Sun-Earth Lagrange (L2) olarak adlandırılıyor. Bu noktalar, Güneş ve Dünya’nın yerçekimlerinin etkileşime girdiği, böylece bir uzay aracı gibi küçük cisimlerin, onlarla birlikte hareket ederken yerinde kalabileceği bölgelerdir. NASA temsilcisi Alise Fisher, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:
Tüm Lagrange noktaları yerçekimi denge noktaları olsa da, hepsi tamamen kararlı değil. L1, L2 ve L3, iki tepe arasındaki alçak, sabit nokta olan, yani biraz daha yüksek iki tepe arasındaki bir sırt çizgisinin ortasındaki bir nokta gibi, eyer şeklindeki yerçekimi gradyanlarına sahip meta-kararlı konumlardır. Sırtın her iki tarafındaki vadilere göre hala yüksek ve dengesiz bir noktadır. L4 ve L5, her konumun uzun, yüksek bir sırtın veya tepenin ortasındaki sığ bir çöküntü veya çanak gibi olması bakımından nispeten daha kararlıdır.
Gözlemevinin gölgede kalmasına izin vermesi sebebiyle L2 konumunun kullanılması daha avantajlı. Doğrudan güneşten gelen ışık ve ısı, Webb’deki hassas aletler için birçok soruna neden olacaktır. Bu nedenle en iyi çözüm onları gölgede tutmak olacaktır. L2’nin yerçekimi özellikleri, geminin yörüngesini korumasını da kolaylaştırıyor. Ayrıca NASA’nın, Derin Uzay Ağı’nı kullanan iletişim için konusunda bazı avantajları var. Diğer gözlemevleri, NASA’nın Wilkinson Mikrodalga Anizotropi Sondası, Avrupa Uzay Ajansı’nın Herschel Uzay Gözlemevi ve Planck uydusu dahil olmak üzere, L2 yörüngesini aynı nedenlerle kullanıyor.  
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }