Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

Güney Kore'de CRISPR gen düzenlemesi ile değiştirilmiş deri hücrelerinden iki beagle köpeği doğdu. CRISPR ile düzenlenen köpekler daha önce döllenmiş yumurtaların değiştirilmesiyle yaratılmıştı, ancak bu, klonlama yoluyla ilk kez oluşturuldular.

Güney Koreli biyoteknoloji şirketi ToolGen, Chungnam Ulusal Üniversitesi ile birlikte, gen-düzenlenmiş köpekleri yarattı ve köpeklerin genomlarından DJ-1 olarak bilinen belirli bir geni çıkarmak için CRISPR kullandı. DJ-1 geni kanser, Parkinson hastalığı, Alzheimer ve felçe yol açabiliyordu.

Araştırmacılara göre, birçok safkan köpek, kalp, cilt ve göz problemleri gibi birçok kalıtsal genetik durumdan muzdarip olabilir, ancak bu yeni gen düzenleme tekniği, köpekler doğmadan önce bu koşullara neden olan genleri ortadan kaldırma potansiyeline sahip.  Araştırmacılar The Telegraph'a konuştu ve amaçlarının köpekleri tedavi etmek olduğunu söyledi.

depositphotos_7242928-stock-photo-artificial-insemination

ToolGen'den Okjae Koo, "Bu, köpeklerde bu genom düzenleme yöntemini oluşturmak için araştırmamızın ilk adımıdır. Araştırmamızın nihai amacı, bu teknolojiyi kullanarak köpekleri, akrabalı yetiştirmenin neden olduğu patojenik mutasyonlardan iyileştirmektir. Bu teknolojiyi patojenik kurtarmak için kullanma planımız var. Çeşitli köpeklerden mutasyonlar ve hayvanları tedavi etmek için gen terapisi ürünleri geliştiriyor" dedi.

Klonlama sürecine ve nasıl çalıştığına gelince, araştırmacılar bir deri hücresi aldılar ve bir yumurtanın çekirdeğini çıkardılar ve onun yerine bir beagle deri hücresinden bir çekirdek koydular. Bu işleme somatik hücre nükleer transferi deniyor. Ardından yumurta klonu oluşturulduktan sonra, büyütülmesi ve doğurulması için bir taşıyıcı anneye yerleştirildi.