Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

Yıldız kumu, rüzgar ve çevresel koşulların etkisiyle oluşan devasa tepesi ve bu tepeye yayılan kollarıyla dikkat çeker. Fakat bilim adamları, bu büyük ve etkileyici oluşumların şimdiye kadar yeterince incelenmediğini belirtiyor.

İngiltere'den iki araştırmacının liderlik ettiği bu yeni çalışma, Fas'ın Erg Chebbi kum denizinde bulunan dev bir yıldız kumulunu mercek altına alıyor. Araştırma sonuçları, bilim dünyasında prestijli bir konumda olan Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

Bilim insanları, yıldız kumulunun çevresindeki diğer kumullara göre 100 metre yüksekliğinde ve 700 metre genişliğinde olduğunu belirtti. Bu yapı, içinde yaklaşık beş buçuk metrik ton kum barındırıyor.

2-21

Araştırmacılar, yer altındaki detayları inceleyebilen bir radar kullanarak farklı öğeleri gözlemledi. Ayrıca, kumulun yaşını belirlemek için mineral tabanlı bir tarihleme yöntemi olan lüminesans tarihleme kullanıldı. Bu sayede kumulun oluşum tarihine dair önemli bilgiler elde edildi.

Aberystwyth Üniversitesi coğrafya ve jeoloji profesörü Geoff Duller, "Bu büyük kumulları incelemek, ancak yeni teknoloji sayesinde mümkün hale geldi. Yıldız kumullarının sırlarını ortaya çıkarmaya yeni başlayabiliyoruz" dedi.

Araştırmacılar, yıldız kumulunun tabanının en eski kısımlarının yaklaşık 13,000 yıl öncesine dayandığını tahmin ettiler. Ayrıca, kumulun çölde yılda yaklaşık 50 santimetre hareket ettiğini ve en fazla büyümenin son 1,000 yılda gerçekleştiğini belirlediler.

Editör: Enes Sapmaz