Araştırma, geçtiğimiz ay Ecology isimli akademik dergide yayımlandı ve olay Yunanca "Saç hırsızı" anlamına gelen "Kleptotrichy" olarak isimlendirildi. Uzmanlar, bu olaydan akademik literatürde sadece 11 kez bahsedildiğini gördüler ve bu olayın pek bilinmediğini düşündüler; ancak daha sonra YouTube’un derinliklerine indiklerine bu tarz olaylarla ilgili birçok video bulunduğunu keşfettiler.
2015 yılında yayınlanmış olan bir videoda da bir kuşun rakundan tüy çaldığı görülüyor:
Memeli tüyleri soğuğa karşı koruyucu olduğu için mi?
Araştırmacılara göre bu tarz videolar bize, “Kleptotrichy” olayının bilinenden “çok daha yaygın” bir davranış olabileceğini gösteriyor. Kuşların tüy çalmasının gerçekten neden olduğu ise bilinmezliğini koruyor ve keşfedilmeyi bekliyor. Uzmanlara göre, memeli tüyleri soğuğa karşı koruyucu olduğundan dolayı bu olay gerçekleşiyor olabilir. Ayrıca, tüylerden yayılan kokunun düşman yırtıcılara karşı etkili olması da kuşların bu davranışı sergilemesinde etkili olabilir.
Bu tuhaf alışkanlığın nedeni ne olursa olsun, bu minik kuşların canlı hayvanlardan risk alarak tüy çalması bile oldukça ilginç bir olay. Bu bize etrafımızdaki hayvanlar hakkında hâlâ ne kadar az şey bildiğimizi gösteriyor.