NASA'nın Mars Curiosity aracından elde edilen yeni veriler, Mars'taki eski, kurumuş bir göl yatağının opal değerli taşlarla dolu olabileceğini gösterdi.

Mars'ın Gale Krateri'nin çatlamış yüzeyine değerli bir ışıltı vermenin yanı sıra bu opaller, su ve kayanın Mars yüzeyinin altında daha önce düşünülenden çok daha yakın bir zamanda etkileşime girdiğinin kanıtı olabilir. Bunun yanı sıra bir zamanlar kızıl gezegende mikrobiyal yaşamın yaşadığı ihtimalini artırabileceği belirtildi. Journal of Geophysical Research: Planets dergisinde yayınlanan yeni çalışma Kızıl gezegen hakkındaki son bilgileri tazeledi.

mars (1)

Kayalar ile suların etkileşimi organizmalara hayat vermiş olabilir

Bilim insanları, dünya dışı yaşam belirtileri ararken genellikle suya odaklanır çünkü su, yaşam için kritik öneme sahiptir. Ancak Mars'ta artık su akmadığı için, bilim insanları bir zamanlar gezegende var olan suyun jeolojik belirtilerini araştırmak zorunda kalıyorlar. Bu işaretler, belirli minerallerin ve yapıların yalnızca kaya ve suyun etkileşime girdiği yerlerde oluştuğu Mars kayalarında ve toprağında mevcut olarak bulunabileceği düşünülüyor.

mars (3)

Araştırmacılar, son birkaç yılda Mars yüzeyindeki çatlakların çevresinde bu tip bazı işaretler tespit ettiler. Bu kırıklardan bazılarını çevreleyen çatlaklar, araştırmacıların muhtemelen opal açısından zengin buldukları daha açık renkli kaya oluşumlarıdır. Ayrıca opalların oluşması için, silika açısından zengin kayaların su ile etkileşime girmesi gerekir.

Şimdi, araştırmacılar Curiosity gezicisinin geniş görüntü arşivini incelediler ve bu opal bakımından zengin oluşumların izole olmadığını keşfettiler. Curiosity'nin 2012'de görevine başladığı zamandan itibaren keşfettiği 154 kilometre genişliğindeki eski bir göl yatağı olan Gale Krateri'nin her yerinde bu oluşumlardan olduğu belirtiliyor.

mars (2)-1

Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

U.S. Geological Survey'de araştırma fizikçisi olan baş çalışma yazarı Travis Gabriel yaptığı açıklamada, "Arşiv verilerine ilişkin yeni analizimiz, görevde çok daha sonra gözlemlediğimiz tüm kırık haleler arasında çarpıcı bir benzerlik gösterdi." dedi.

"Bu kırılma ağlarının çok yaygın olduğunu ve muhtemelen opal ile dolu olduğunu görmek inanılmazdı."

Mars'taki su oluşumları, yeni keşiflerin hedefi haline geldi

Veriler, görevin çok daha erken dönemlerine ait kırık oluşumların resimleriyle birlikte, araştırmacılara daha yakın tarihte Gale Krateri'nin her yerinde su olması gerektiğini söylüyor.

Gabriel, "Bu oluşumlar, Gale Krateri'ndeki eski göller kuruduktan çok sonra oluşmuş olmalı."

mars (2)

Araştırmacılar, suyun Gale Krateri'nde göl buharlaştıktan çok sonra bile hayatta kalmış olması gerektiğine dair bu yeni keşfin, yaşamın orada biraz daha uzun süre devam edebileceği anlamına geldiğini, hatta muhtemelen Mars'ın 2,9 milyar yıl önce başlayan modern jeolojik dönemine kadar sürebileceğini belirtildi.

Keşfedilen sonuçlar, suyun bir zamanlar Mars'ta yaygın olduğuna dair bir yığın kanıta katkıda bulunuyor. Gezegenin geçmişini daha iyi anlamak için, çalışmanın yazarları Gale Krateri'ndeki opal açısından zengin çatlakları jeolojik numune toplamak veya potansiyel insan keşif görevleri için yeni bir hedef olarak önerileceğini belirtti.

Editör: Enes Sapmaz