NASA'nın Mars Keşif Aracı'nın (MRO) High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) kamerası tarafından yakalanan görüntülerde, Mars'taki sönmüş bir volkan olan Arsia Mons'un yamacında bulunan ve sadece birkaç metre genişliğinde olan bir çukur, Ağustos 2022'de keşfedildi.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

Mars'ta toz fırtınaları ve sıcaklık dalgalanmalarının yaygın olduğu biliniyor. İnsanların bu gezegeni keşfetme hedefleri doğrultusunda, bu antik volkanın yanındaki gizemli çukur, uzay meraklılarının ilgisini çekti.

Genellikle volkanlardan akan lav, sıcak malzemenin hareketini kolaylaştıran büyük yeraltı tüpleri oluşturur. Bu tür tüpler volkanların yanlarındaki çeşitli açıklıklar arasında yaygındır, ancak bu çukur dikey bir şaft gibi görünüyor. Eğer bu doğrulanırsa, bir mağara veya mağara sistemi oluşturabilir. Mars, Ay veya Dünya'ya benziyorsa, bu boş lav tüpleri, "skylight" olarak adlandırılan açıklıklarla birlikte, insan yerleşimleri için barınak sağlayabilir.

Ancak, çukurlardan birinin görüntüsü bir yan duvarı gösteriyor ve bu, çukurun silindirik olduğunu ve bir mağaraya açılmadığını gösteriyor olabilir. Bu tür çukurlara "pit kraterleri" denir ve Hawaii volkanlarında oldukça yaygındır. Dünya'da, bu tür çukurlar 6 ila 186 metre derinlikte olabilirken, Arsia Mons çukurunun görüntüsü 178 metre derinlikte olduğunu gösteriyor. Bu tür çukurlar, Mars'ta geçmişte yaşam olup olmadığı ve mikrobiyal yaşamın hala var olup olmadığı hakkında ipuçları verebileceği için bilim insanlarının ilgisini çekiyor.

Editör: Enes Sapmaz