Mars ekvatorunun yakınındaki kum tepelerindeki kabuklar, çatlaklar ve diğer jeolojik özellikler, araştırmacıları orada önceden düşünülenden çok daha yakın zamanda su olabileceğine inandırıyor.
Muhtemelen çözülmüş, tuzlu suyun hareketinden kaynaklanan bu özellikler, Çin'in Zhurong gezgini tarafından çekilen görüntülerde ortaya çıktı. Araştırmacıların, Science Advances dergisinde 28 Nisan'da yayınladıkları rapora göre, geziciden yapılan bir kimyasal analiz, bu bulguların 400.000 yıl önce oluşmuş olabileceğini gösterdi.
Sonuçlar, Mars'ta yaşam bulmak için gelecekteki misyonlara rehberlik etmeye yardımcı olabilir. Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nden bir jeolog olan Xiaoguang Qin, 400.000 yıl önce Mars'taki atmosferik koşulların şu anda görülene benzer olduğunu ve gezegenin alçak enlemlerinde hala sıvı, tuzlu su olabileceğini düşündürdüğünü belirtiyor.
Qin ve ekibi gezici görüntüleri ilk gördüklerinde şaşırdılar. Kabuğun özelliklerinin su aktivitesi ile ilişkili olduğu ortaya çıktı. Ekip, donmuş suyun erime ceplerinin kum tepelerinde bulunan özellikleri en iyi şekilde açıkladığını belirtti.
Bölgedeki göktaşı çarpma kraterlerinin sayısını ve boyutunu haritalamak, kumulların yaşı hakkında kabaca bir tahmin verdi. Muhtemelen 1,4 milyon ila 400.000 yıl önce oluşan oluşumlar, daha önce tahmin edildiği gibi milyarlarca yıl önce değil, yüzbinlerce yıl önce bölgede su olduğunu gösteriyor.
NASA'nın Kaliforniya, Pasadena'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda gezegen bilimcisi olan Aditya Khuller, yeni araştırmayı özel kılan şeyin, kum tepelerinde görülen özelliklerin yaşla birleşimi olduğunu söylüyor.
NASA iniş araçlarından elde edilen eski verilerde, yaşam için çok soğuk olmasına rağmen, gezegende orta ila yüksek kuzey enlemlerinde sıvı tuzlu suların var olabileceğine işaret ediyor. Qin, Zhurong gezicisinden elde edilen bulguların nispeten ılıman yer sıcaklıklarına işaret ettiğini ve bunun da Mars'ın alçak enlem kum tepelerinin yaşam için uygun olabileceğini öne sürdüğünü söylüyor.