Modern hayvanlar arasında sadece memeliler, kuşlar ve insanlar sıcakkanlıdır. Bu özellik memelilerin buzlu havalarda hayatta kalmalarına ve  göçler gerçekleştirmesini sağlamıştır. Ancak, memelilerin hızlı metabolizmalarını tam olarak ne zaman geliştirdiği bir gizem olarak kalmıştı ta ki bu çalışmaya kadar.

Sıcak kanlı canlılar

Sıcak kanlılık veya diğer adıyla endotermi, memelil canlıların ve kuşların temel bir özelliğidir. Bu özellik, sıcak kanlı canlıların sabit bir vücut sıcaklığını ile kendini koruyarak çeşitli çevresel ortamlarda yaşamalarına izin verir.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

Endotermler davranışsal olarak daha aktiftir ve genellikle daha yavaş, daha az aktif ve düşük aerobik kapasiteye sahip olan soğuk kanlı ektotermlerden daha fazla göç edebilir ve daha hızlı hareket edebilir.

memeli sıcak kanlı ataları (2)

Bununla birlikte, çoğu fosil kanıtlar belirsiz olduğundan, endoterminin memeli evrim tarihinde ilk olarak ne zaman ortaya çıktığını kavramak bilim dünyası için hale çözülememiş bir gizem kaynağı olmaya devam ediyor.

Memeli atalarının iç kulak yapısı incelendi

Lizbon Üniversitesi'ndeki Instituto Superior Técnico'da araştırmacı olan Doktor Ricardo Araújo ve meslektaşları, “Memeli atalarının iç kulaklarının yarım daire biçimli kanallarının yapısını incelemek, bu endotermi geçişinin ne zaman gerçekleştiğini araştırmamıza yardımcı olabilir” dedi.

"Bu kulak kanalları, viskozitesi hayvanın sıcaklığına bağlı olarak değişen endolenf adı verilen bir sıvı içerir."

Field Museum of Natural History'de paleomammaloji bölümünün küratörü Ken Angielczyk, ."Bizim yöntemimizin gerçek bir umut vaat ettiğini düşünüyoruz çünkü çok sayıda modern tür kullanılarak doğrulandı ve endoterminin, memeli vücut planının diğer birçok özelliğinin de yerine oturduğu bir zamanda evrimleştiğini öne sürüyor" dedi.

Çalışmada yazarlar, 243 canlı ve 64 soyu tükenmiş tür olmak üzere 341 hayvanın iç kulak kanallarının boyutlarını karşılaştırdı.

Memeli hayvanlar, 233 milyon yıl önce sıcak kanlılığa evrimleştiler

Memeli atalarının, 233 milyon yıl öncesine kadar (Geç Triyas dönemi) sıcak kanlı hayvanlar için ideal olan iç kulak yapılarını geliştirmediklerini buldular. Fosil kayıtlarında bu farklı büyüklükteki yarım daire biçimli kanalların ne zaman ortaya çıktığına dayanarak, memeli ataları sıcakkanlılığı evrimleştirdiğini keşfettiler. Bilim insanları, memeli atalarındaki bu endotermi durumunun, düşündüklerinden çok daha hızlı gerçekleştiğini belirtti,

memeli sıcak kanlı ataları (1)-1

Bunun yanı sıra kürk ve sıcak kanlılığın yaklaşık aynı zamanda evrimi, özellikle bağlantılıdır. Çünkü kürk, metabolizma tarafından üretilen vücut ısısını hapseder ve vücudun gelişmesi için ihtiyaç duyduğu yüksek sıcaklığı korumasında yardımcı olur.

Doktor Ricardo Araújo, "Mevcut bilimsel düşüncenin aksine, makalemiz şaşırtıcı bir şekilde endotermi kazanımının jeolojik açıdan çok hızlı bir şekilde, bir milyon yıldan daha kısa bir süre içinde gerçekleştiğini gösteriyor" dedi.

“Önceden düşünüldüğü gibi on milyonlarca yıl boyunca kademeli, yavaş bir süreç olmadı, ancak yeni memeli benzeri metabolik yollar ve kürkün kökeni tarafından tetiklendiğinde belki de hızlı bir şekilde elde edildi.” -Ricardo Araújo

Haberimize konu olan bilimsel çalışma Nature dergisinde yayınlandı.

Bahsi geçen bilimsel makaleyi buradan inceleyebilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz