Şirket Haberleri

Meta tam 11 bin çalışanını işten çıkardı: Zuckerberg'in planı şirketi sona mı götürüyor?

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından neredeyse şirketin yarısını işten çıkarması büyük tartışmalara neden olmuştu. Şimdi ise diğer bir sosyal medya devi Meta'da tam 11 bin kişi işten çıkarıldı. Mark Zuckerberg'in metaverse planları şirketin yaşadığı problemlerin en büyük sebebi olarak gösteriliyor.

Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi devlerin çatı şirketi Meta (Eski adıyla Facebook), 11 binden fazla çalışınını işten çıkardı. Yapılan işten çıkarmayı şirketin CEO'su ve kurucusu Mark Zuckerberg yaptı. 

Mark Zuckerberg'in açıklaması şöyle:

"Bugün Meta'nın tarihinde yaptığımız en zor değişikliklerden bazılarını paylaşıyorum. Ekibimizin boyutunu yaklaşık %13 oranında küçültmeye ve 11.000'den fazla yetenekli çalışanımızın gitmesine izin vermeye karar verdim. Ayrıca isteğe bağlı harcamaları azaltarak ve işe alım süremizi ilk çeyreğe kadar uzatarak daha yalın ve daha verimli bir şirket olmak için bir dizi ek adım atıyoruz.

Bu kararların ve buraya nasıl geldiğimizin hesabını vermek istiyorum. Bunun herkes için zor olduğunu biliyorum ve özellikle etkilenenler için üzgünüm."

Zuckerberg yaptığı açıklamanın detaylarında, işten çıkarılan çalışanlara 16 hafta boyunca baz ücret ödeneceği, üç ay kira desteği ve 6 ay boytunca çalışan ve ailesi için sağlık sigortası sağlanacağını da belirtti.

Zuckerberg, ABD dışındaki çalışanlara sağlanacak desteklerin ise daha sonra duyurulacağını açıkladı.

Zuckerberg yaşanan işten çıkarmanın nedenini şöyle açıkladı:

"COVID'in başlangıcında, dünya hızla çevrimiçi hale geldi ve e-ticaretteki artış, büyük bir gelir artışına yol açtı. Birçok insan bunun pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek kalıcı bir hızlanma olacağını tahmin etti. Ben de öyle yaptım ve yatırımlarımızı önemli ölçüde artırma kararı aldım. Ne yazık ki, bu beklediğim gibi gerçekleşmedi. Çevrimiçi ticaret yalnızca önceki trendlere dönmekle kalmadı, makroekonomik gerileme, artan rekabet ve reklam sinyali kaybı da gelirimizin beklediğimden çok daha düşük olmasına neden oldu. Bunu yanlış anladım ve bunun sorumluluğunu alıyorum.

Bu yeni ortamda, sermayeyi daha verimli kullanmamız gerekiyor. Yapay zeka keşif motorumuz, reklamlarımız ve iş platformlarımız ve meta veriye yönelik uzun vadeli vizyonumuz gibi, kaynağımızın daha fazlasını daha az sayıda yüksek öncelikli büyüme alanına kaydırdık. Bütçeleri küçültmek, avantajları azaltmak ve gayrimenkul ayak izimizi küçültmek dahil olmak üzere işimizdeki maliyetleri düşürdük. Verimliliğimizi artırmak için ekipleri yeniden yapılandırıyoruz. Ancak bu önlemler tek başına giderlerimizi gelir artışımızla uyumlu hale getirmeyecek, bu yüzden ben de zor kararı insanların gitmesine izin verdim."

Metaverse yatırımları da en önemli neden olarak görülüyor

Meta'nın eski ismi Facebook'u bırakıp Meta'ya geçmesi ve metaverse konusunda yaptığı yatırımlar, şirketin son dönemde büyük değer kaybına neden oldu. Mark Zuckerberg'in metaverse atılımı dışarıda karşılık bulmadı ve 15 milyar dolarlık yatırım başarılı olamadı. Şirket hisseleri son 1 yılda %70 oranında değer kaybetti.

Şirketin yaşadığı kayıp sürmesine rağmen Meta, bu yılın ilk 9 ayında 15 bin yeni çalışanı kadrosuna kattı. Ancak yaşanan metaverse başarısılıkları hissedalar tarafından büyük tepki çekti. 

Yatırım şirketi Altimater Capital, Zuckerberg'e yazdığı açık mektupta çalışan sayısını azaltmayı ve meteaverse tutkusundan vazgeçmesini tavsiye etti. 

Tüm bunlar şirketin yaşadığı çöküşün en önemli faktörlerinden birinin de Zuckerberg'in çok umut bağladığı metaverse yatırımlarının sonuç vermemesi olduğunu gösteriyor.

Zuckerberg, işten çıkarmaların ardından şirketteki gidişatın ne olacağını önümüzdeki haftalarda açıklayacağını ifade etti.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }