Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı! Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı!

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, sürücüsüz arabalarda karar vermeyi sağlayan ve tıbbi teşhisleri kolaylaştıracak bir "sıvı" sinir ağı icat ettiler. Bu algoritma ile yeni verileri alırken temeldeki denklemlerini geliştirerek gerçek dünyada değişen durumlara uyum sağlayabilecek.

  Çalışma makalesini yayınlayan Ramin Hasani, "Bu, robot kontrolü, doğal dil işleme, video işleme ve her türlü zaman serisi veri işlemenin geleceği için ileriye dönük bir yol," dedi. "Potansiyeli gerçekten gözden kaçmayacak kadar önemli." diye ekledi Hasani, sistemin küçük bir solucandan ilham aldığını belirtti. Hasani, sinir ağını, iç içe geçmiş diferansiyel denklemlerin sonuçlarına göre parametrelerin zaman içinde değişebileceği şekilde yapılandırdı. Sinir sisteminde yalnızca 302 nöron bulunuyor. Ancak beklenmedik şekilde gerçekleşen olaylara karmaşık dinamiklerde üretilebilir. Yapılan testlerde kendi kendine giden bir arabada yağmur yağması sonucunda kameranın görüntüsünü yitirdiği zamanlarda devam etmesine olanak tanıdı ve beklenmedik durumlara daha dayanıklı olmasını sağladı.    

Sıvı sinir ağının gelecek planları

Hasani, "Sadece bir nöronun temsilini başka türlü keşfedemeyeceğiniz karmaşıklık derecelerini gerçekten keşfedebilirsiniz" dedi. Sıvı sinir ağının az sayıdaki nöron sayısı bilgileri yorumlamayı da kolaylaştırıyor. Testlerde ağ, atmosferik kimyadan trafik modellerine kadar değişen veri kümelerinde gelecekteki değerleri tahmin etmede umut verici bir performans gösterdi. Küçük boyutu da bilgi işlem maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek. Hasani son olarak yaptığı röportajlarda sıvı sinir ağının günlük hayatımızda yer alması için çalışmalara başlamasını istedi.
Editör: Megabayt Haber