Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

NASA, dünyanın en güçlü uzay teleskobunun bir aletin zaman aşımına uğramasına neden olan bir aksaklık yaşadığını doğruladı. Uzay ajansı, James Webb Uzay Teleskobu'nun Yakın Kızılötesi Görüntüleyici ve Yarıksız Spektrograf (NIRISS), uçuş yazılımının bir güvenlik molasına girmesine neden olan bir iletişim gecikmesi yaşadığını duyurdu.

james-webb-ap-1738177

Bilmeyenler için Webb, gecikmeler ve artan harcamalarla boğuşan uzun geliştirme sürecinin ardından Aralık 2021'de fırlatıldı. Yeni nesil uzay teleskopu, Temmuz 2022'de bilimsel operasyonlara başladı.

Uzay teleskopu, kozmos görüntüleri ve gezegen inceleme yetenekleriyle bilim camiasında ve ötesinde şimdiden çığır açtı. NIRISS aletine gelince, NASA, aksaklık tespit edildiğinden beri aletin kullanım dışı bırakıldığını, ancak herhangi bir donanımda herhangi bir hasar belirtisi olmadığını belirtti. Ayrıca NASA, bir bütün olarak gözlemevinin ve gemideki diğer cihazların sağlık durumunun iyi olduğunu da ekledi.

NIRISS nedir?

Hassas Yönlendirme Sensörü ve Yakın Kızılötesi Görüntüleyici ve Yarıksız Spektrograf (FGS-NIRISS), James Webb Uzay Teleskobu (JWST) üzerinde bulunan ve Hassas Yönlendirme Sensörü ile bir bilim aletini, yakın kızılötesi görüntüleyiciyi ve bir spektrografı birleştiren bir araçtır. 

JWST_FGS_ETU_picture

FGS/NIRISS, Kanada Uzay Ajansı (CSA) tarafından tasarlandı ve Honeywell tarafından Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Birliği ile büyük bir kızılötesi uzay teleskobu inşa etmeye yönelik uluslararası bir projenin parçası olarak inşa edildi.  

NIRISS aşağıdakileri gerçekleştirmek için tasarlanmıştır:

  • Yakın kızılötesi görüntüleme
  • Geniş alan yarıksız spektroskopi
  • Tek nesne yarıksız spektroskopi
  • Diyafram maskeleme interferometrisi