ABD, son uzay yarışında, yörüngeye füzeler ve uydular göndermekten vazgeçerek insanlık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Ay'a ulaşmayı başarmıştı. ABD ve Sovyetler Birliği arasında güç gösterme yarışması olsa da, aynı zamanda bu yarış, teknolojide pek çok ilerlemenin önünü açmıştı. Bununla birlikte, getirdiği tüm ilerlemelere ve büyük başarısızlıklara rağmen, uzay yarışı, hakimiyet için yarışan iki süper güç arasındaki bir sonu uzaklarda bulunan bir rekabetti.

ABD ve Çin, yeni bir uzay yarışına atıldı

NASA tarafından açıklandığı üzere eğer başka bir uzay yarışı başladıysa, muhtemelen önceki çizgiyi takip edecek. Ancak bu yarış, NASA'daki en üst düzey yetkilinin açıklamalarına göre ABD ve Çin'in arasında olacak.

nasa çin ay (1)-1

Politico ile yaptığı bir röportajda NASA şefi ve eski astronot Bill Nelson, başka bir uzay yarışının olası olduğunu ve ABD'nin dikkatli olmazsa Çin'e karşı bu yarışı kaybedebileceği konusunda uyardı.

"Bu bir gerçek: bir uzay yarışındayız ve bilimsel araştırma kisvesi altında Ay'da bir yere gitmemelerine dikkat etsek iyi olur. 'Uzak durun, biz buradayız, burası bizim bölgemiz' demeleri ihtimali bulunuyor."

nasa çin ay (1)-2

Bill Nelson, Çin'in adalarda sürekli olarak çeşitli askeri üsler inşa ederek bölgenin çoğunu talep ettiği ve kendilerine ait olsun ya da olmasın, bir varlık ortaya koydukları için onları vazgeçirmenin zor olduğu Güney Çin Denizi örneğini verdi.

Çin, Ay yüzeyi üzerindeki bir bölgeyi ele geçirebilir

Ayrıca NASA yetkilisi Nelson, Çin'in, Ay yüzeyinde başarılı bir şekilde bir üs kurmayı başarması halinde, bölgenin çoğunluğunun 'Çin toprakları' olarak talep etmesi konusunda uyardı.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

nasa çin ay (1)

Bir sonraki uzay yarışı, Ay'da üs kurma girişimlerini temsil ediyorsa, o zaman hem insanlık için dev bir adım hem de eski adımlarımızdan bazılarının izini sürüyoruz.

Uzay yarışının kuralsız hedefinin uzun zaman ardından bir astronotu Ay'a en hızlı şekilde ve ilk olarak çıkarmak olduğu düşünülüyor.

Çin ve ABD, ulusların Dünya dışındaki aylarda veya diğer gezegenlerde toprak talep etmesini yasaklayan Dış Uzay Anlaşması'na imza attığını da belirtmeden geçmeyelim.

Editör: Enes Sapmaz