NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden yapılacak Artemis 1, bugüne kadarki en güçlü fırlatma aracı olan NASA'nın yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin ilk uçuşu olacak. Görev kapsamında daha derin uzay görevleri için tasarlanmış olan Orion uzay gemisinin de ilk uçuşu olacak.

Orion, 6 hafta sürecek yolculuğu sonucunda Ay yüzeyine 62 mil yakına ulaşmış olacak ve görevini tamamladıktan sonra tekrar Dünya'ya dönecek. Orion Kaliforniya kıyılarına yakın bir yerden gezegenimize iniş yapacak.

Artemis 1 görevi sonrası aynı rotayı takip edecek ancak gemide astronotlar bulunacak olan Artemis II'nin önünü açacak. Bunu takiben Artemis III, 2025 gibi erken bir tarihte gerçekleşebilecek bir görevde ilk kadını ay yüzeyine gönderecek.

Artemis 1 görevi canlı nasıl izlenir?

Artemis I görevi fırlatılma işlemi 29 Ağustos Türkiye saati ile 13:30'da başlayacaktı  ve gün boyunca Orion kapsülünün Dünya'nın görüntüsünü uzaydan yayınlamasının beklendiği  00:30'a kadar sürecekti. Ancak yaşanan teknik aksaklık nedeniyle Artemis 1 görevi 3 Eylül saat 19:00'a ertelendi.

Canlı yayını izleyebileceğiniz kaynakları aşağıya bıraktık. NASA'nın Artemis I görevi kapsamında Orion kapsülünün fırlatılmasını canlı yayında aşağıdaki linkleri kullanarak izleyebilirsiniz:

artemis_2_real

Artemis I görevi ile Ay'a birçok farklı cisim götürülecek

NASA, Artemis I görevi ile Ay'a taşıyacağı birbirinden ilginç nesnelerin bir listesini yayınladı. Toplamda 54 kilogram olan bu cisimler arasında oldukça garip olanları da var. 

  • Apollo 11 görevinden küçük bir Ay taşı parçası
  • Apollo 11'den bir yama ve bir cıvata
  • 245 gümüş Snoopy iğnesi
  • Birçok yama, bayrak ve iğne 

gibi birçok farklı nesne uzaya taşınacak. Taşınacak eşyaların bir listesini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Ay’a geri dönmenin 2030’larda Mars’a insan göndermenin önünü açacağını ve süreci kolaylaştıracağını düşünüyor. SLS ve Orion üzerinde 10 yıldan uzun süredir çalışılıyor. Her biri için bugüne kadar 20 milyar dolardan fazla harcama yapıldı. Orion, daha önce bir kez, 2014’teki deneme uçuşunda Dünya’nın etrafında hareket etmişti. BBC Bilim Editörü Rebecca Morelle, 50 yıldan uzun süre sonra Ay’a yeniden insan gönderecek olan uzay aracı ve kapsülün detaylarını araştırdı. Pazartesi günü için planlanan fırlatma, Kennedy’den bugüne kadar yapılan en güçlü fırlatma olacak.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

Orion Ay ve çevresinde 42 günlük bir misyonu tamamlamak üzere gönderiliyor. 10 Ekim’de San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak. SLS-Orion’un insanlı ilk misyonu Artemis 2 için 2024 hedefleniyor. Ay’ın yüzeyinde 1972’den sonra ilk kez insanların ayak basacağı Artemis 3 projesi için de 2025 sonu planlanıyor. NASA henüz Artemis 2 ve 3 misyonları için astronotları belirlemedi. Ancak Ay’ın yüzeyinde nereye iniş yapılabileceğine dair detayları paylaştı. 13 bölge belirleyen NASA, ilk misyon tamamlandıktan sonra bunların arasından tercih yapacak.