Dallas merkezli Colossal Biosciences şirketi, tilasin olarak da bilinen ve 1936 yılında nesli tükenen Avustralyalı bir keseli hayvan olan Tazmanya kaplanı tekrardan hayata döndürmek için çalışmalarına başladı.

Tazmanya kaplanı, Colossal Biosciences'ın soyu tükenmiş türleri ölümden geri getirme planlarında ikinci tür olarak karşımıza çıkıyor. Bundan daha önce şirket yünlü mamut türlerini canlandırmak için çalışmalarına başlamıştı.  Tazmanya kaplanı, Avustralya anakarası ve ada devleti Tazmanya'da yaşayarak nesli tükenmeden önce milyonlarca yıl Dünya'da yaşamıştı. Büyük olasılıkla yerli dingolar (bir köpek türü) nedeniyle anakarada iki bin yıl önce soyu tükendi, ancak 1936'da Tazmanya'daki avcılar tarafından tamamen yok edildi.

Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi

2022-08-20 12_26_22-Window

Laboratuvar ortamında geri getirecekler

Colossal Biosciences'ın kurucusu ve CEO'su Ben Lamm, "Amacımız, neslinin geri getirilmesi şu anki ekosistemlere yardımcı olabilecek türleri belirlemek. Mamut üzerinde çalışmak için doğru altyapıyı ve insanları belirledikten sonra, diğer potansiyel türleri de seçmek için çalışmalara başladık." dedi.

Colossal Biosciences, canlıyı hayata döndürme çabalarını hızlandırmak için Melbourne Üniversitesi'ndeki Thylacine Integrated Genetic Restoration Research Lab ile ortaklık kurdu. Lamm'a göre, ekibin yünlü mamut projesinin aksine Tazmanya kaplanından DNA'ya erişimi var ve gebelik süresi düşünülünce bu canlı üzerinde çalışmak tüylü mamutlara göre daha kolay.

Thylacine Integrated Genetik Restorasyon Araştırma Laboratuvarı'nda önde gelen keseli evrim biyoloğu Andrew Pask, Tazmanya Kaplanı ile ilgili şunları söyledi:

"Bir besin zincirinin tam tepesinde oturan bu inanılmaz eşsiz hayvanı kaybettik. Bu, ekosistemde onların altında oturan tüm türlerin dengesini bozuyor. Dolayısıyla, kaybın bir sonucu olarak şimdiden çok sayıda dalgalanma etkisi oldu."

Konuyla ilgili uzun makaleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz. (Makale İngilizce'dir)