Bu akıllı kapsül, vücut içinden hayati değerleri okuyabilecek! Bu akıllı kapsül, vücut içinden hayati değerleri okuyabilecek!

Neuralink, ilk hastasına Ocak ayında bir beyin çipi yerleştirmişti. Operasyon başarılı geçmişti ancak birkaç hafta sonra implantın beyinle bağlantısını sağlayan bazı iplikçikler geri çekildi ve bu durum, cihazın beyin sinyallerini algılama kapasitesini düşürdü. Şirket, ikinci hastasında bu sorunun tekrarlanmaması için çeşitli önlemler aldı. Beyin hareketliliğini azaltmak ve implant ile beyin yüzeyi arasındaki boşluğu minimize etmek gibi adımlar attı.

İkinci hastası Alex’in Temmuz ayında gerçekleştirilen ameliyatından haftalar sonra, Neuralink implantını kullanarak bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımıyla kendi Neuralink şarj cihazı için özel bir montaj aparatı tasarladı. 3D yazıcı ile basılan bu aparatı sistemine ekleyen Alex, ayrıca bir ağız joystick'i ile birlikte Counter-Strike 2 oyununu daha etkili bir şekilde oynayabildi. Bu sayede hem hareket edebiliyor hem de aynı anda nişan alabiliyor.

Neuralink (2)

Neuralink, çipin tam mouse ve video oyun kumandası işlevselliğini sağlayacak şekilde geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca, el yazısını tanıyan algoritmalar geliştirmeyi planlıyor. Bu yenilikler, konuşma yetisini kaybeden ALS gibi hastalıklardan muzdarip kişilerin daha hızlı ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmelerini sağlayacak. Şirketin nihai hedefi, bu implantların kullanıcıların kendi tekerlekli sandalyelerini veya robotik ellerini kontrol ederek beslenme ve temizlik gibi günlük işlerini bağımsız olarak yapmalarını sağlamak.

Editör: Enes Sapmaz