Öne Çıkanlar

O maskelere dikkat! Piyasadan toplatılıyor...

Pandemi ile birlikte hayatımıza giren maskeler, artık normal yaşantımızın büyük bir parçası haline geldi. Ancak kalitesiz maskeler koronavirüse karşı korumak bir kenara, standartlara...

maskeler koronavirüse karşı korumak bir kenara, standartlara uygun olmadığı için mikrop yuvası haline gelebiliyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, vaka sayılarının çok yükselmesi ve virüsün mutasyona uğramasının ardından kalitesiz maskeler ile ilgili harekete geçti. Birçok üreticinin maskelerdeki koruyuculuk oranını yüzde 98'e kadar çıkaran meltblown malzemesini kullanmadığı tespit edildi ve TİTCK bu konuda sıkı bir denetim getiriyor.

Maskeler toplatılacak

TİTCK'in yaptığı testlerde 400'ün üzerinde firmanın maskeleri teste tabi tutuldu. Test sonuçlarında standardı karşılamayan maskeler bugünden itibaren piyasadan toplatılacak. Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, pandemi döneminde maskeye olan talebin artmasının ardından her sektörden yatırımcının maske işine girdiğini ve maskelerdeki kalitenin ciddi oranda düştüğünü belirtti. Büyük marketlerde satılan çok sayıda firmanın maskelerinin ”meltblown koruyucu” etiketiyle satıldığını belirten Erkin Delikanlı, ”Ancak bunların birçoğunun içini açıp baktığınızda bu katmanı göremiyoruz. Bu firmalar onay alma süreçlerinde de devleti kandırma yoluna gidiyor. Onay için TİTCK’ya gönderdikleri ürünlerde gerçekten meltblown kullanıyorlar ancak piyasaya sürdüklerinde farklı bir malzeme kullanıyorlar. Hatta çanta astarı bile kullanan olduğunu görüyoruz. Bu sahtekârlara bakanlığın dur diyecek olması sektör profesyonelleri açısından sevindirici gelişme. Sektör temsilcileri olarak biz bu denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Denetimler sıklaştırılsın ki aramızdaki çürük elmalar ayrılsın” dedi. Vatandaşı maske alırken güvenilir markalara yönelmesi ve aldıkları ürünün içeriğini kontrol etmesi konusunda uyaran Erkin Delikanlı, "Vatandaş mutlak suretle kutu üzerinde yer alan barkod numarasından ÜTS aplikasyonu kamerasından ürünü okutup kaydı var mı diye kontrol etmeli gerekirse yine aynı aplikasyondan şikayet butonunu kullanarak içeriği başka olan malları şikayet etmeli.” dedi.  
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }