Nature Electronics dergisinde " Veri depolama ve işleme için vanadyum dioksitte cam benzeri dinamiklerin elektriksel kontrolü " başlıklı yeni madde üzerine bir araştırma yayınlandı.
Ecole Polytechnique Federale de Lausanne'den (EPFL) araştırmacılar, elektronikte kullanılan bir malzeme olan vanadyum dioksit (VO 2 ) ve bunun fazlar arasındaki geçişi ile deneyler yapıyorlardı. Bunu yaparken, bileşiğin, onu etkileyen dış uyaranların tüm tarihini " hatırlayabildiğini " gösteren tesadüfi bir keşif yaptılar .
VO 2 , oda sıcaklığında bir yalıtkan olarak bulunur, ancak 68 santigrat derecede (154.4 derece Fahrenhayt) hızla bir metale dönüşür. Ph.D. EPFL'nin Güç ve Geniş Bant Aralıklı Elektronik Araştırma Laboratuvarı'ndaki (POWERlab) öğrenci Mohammad Samizadeh Nikoo, VO 2'nin durumlar arasında geçiş yapmasının ne kadar sürdüğünü araştırıyordu . Bir VO2 örneğine elektrik akımı uygulamak, durumlar arasında geçiş yaparken kafes yapısının değişmesine neden oldu ve bu akımın kaldırılması, başlangıç durumuna geri dönmesiyle sonuçlandı.
Elektrik akımı malzemenin içinden geçerek ilerlerken onu ısıtır ve diğer tarafa giden bir yol bulur. Ancak Nikoo, ikinci bir elektrik akımı darbesi uyguladıktan sonra, VO 2'nin durum değiştirme süresinin önceki faz geçişinden etkilendiğini fark etti. Bu hafıza şekli, üç saate kadar devam etti, ancak araştırmacılar, ölçmek için ihtiyaç duyacakları araçlara sahip olmasalar da, birkaç gün devam edebileceğine inanıyorlar.
POWERlab'ın Başkanı Profesör Elison Matioli yaptığı açıklamda şunları söyledi:
"VO 2 , ilk faz geçişini ' hatırlıyor' ve bir sonrakini tahmin ediyor gibiydi. Bu tür bir hafıza etkisi görmeyi beklemiyorduk ve bunun elektronik durumlarla değil, malzemenin fiziksel yapısıyla ilgisi var. Bu yeni bir keşif: başka hiçbir malzeme bu şekilde davranmıyor,"
Vanadyum dioksit genel bilgi
Vanadyum dioksit [vanadyum (IV) oksit, (VO2)] vanadyumun nispeten yaygın dört oksidinden biridir.
- vanadyum monoksit [vanadyum (II) oksit, VO]
- vanadyum seskioksit veya trioksit [vanadyum (III) oksit, V2O3]
- vanadyum pentoksit [vanadyum (V) oksit, V2O5]
Ek olarak, birçoğu doğada birkaç karışık vanadyum oksit bulunur. Örnekler V3O7 (VO2 + V2O5) ve V4O7 (2VO2 + V2O3). Çok çeşitli vanadyum oksit, renk, kristal yapı ve kimyasal özellikler açısından büyük farklılıklar gösterir.